Erzurum'da 160 yıllık Taş Ambarlar, turizme kazandırılıyor
AA & Ensonhaber

Milli Savunma Bakanlığı'nın askeri depo olarak kullandığı, 160 yıllık tarihe sahip yapı, yapılan protokol ile Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi.

Yakutiye ilçesinde yer alan bu tarihi yapıda restorasyon çalışmalarına hız veren Büyükşehir Belediyesi, Taş Ambarlar'ı kapalı çarşı konseptine dönüştürmeyi planlıyor. Proje kapsamında 66 dükkân, 6 müze salonu, bir konferans salonu, restoran ve kafe yer alacak.

PROJE 2025 YILINDA TAMAMLANACAK

Erzurum'da 1860-1870 yılları arasında askeri ambar olarak inşa edilen ve Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen tarihi Taş Ambarlar’ın turizme kazandırılması amacıyla restorasyon çalışmaları başlatıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, Taş Ambarlar’ın tarihi açıdan çok değerli bir yapı olduğunu belirterek, yapılan protokollerle bu eserin belediye bünyesine kazandırıldığını söyledi.

Sekmen, bu yapının Osmanlı İmparatorluğu’nun zorlu bir döneminde, Erzurum’un stratejik önemi göz önünde bulundurularak inşa edildiğine dikkat çekerek şunları ekledi:

O dönemde Erzurum Valisi Fosforlu Mustafa tarafından, Anadolu’ya düşman akınlarını engellemek için şehrin farklı noktalarına tabyalar yapılmıştı. Taş Ambarlar da o dönemin önemli eserlerinden biri. Amacımız, bu değerli yapıyı restorasyonla günümüz kültürüne kazandırmak. Çalışmalar büyük bir titizlikle yürütülüyor ve 2025 yılının sonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz. Yapının üçte ikilik bölümünde geleneksel bir çarşı oluşturularak 66 dükkân açılacak, geri kalan kısmında ise diorama müzesi kurulacak.

ZİYARETÇİLER, KENTİN TARİHİ OLAYLARINI İZLEYEBİLECEK

Sekmen, müzede Allahuekber Harekatı, Aziziye Destanı, Erzurum Kongresi ve tarihi şahsiyetler gibi önemli olayları yerli ve yabancı turistlere sergilemeyi planladıklarını ifade etti.

Projenin tamamlanmasıyla birlikte Taş Ambarlar’ın kente önemli bir merkez haline geleceğine dikkat çeken Sekmen, ambarda gerçekleştirilen ek yapılar için aslına uygun söküm çalışmalarına başlandığını söyledi.

Çalışmaların titizlikle yürütüldüğünü vurgulayan Sekmen,

Anıtlar Kurulu ile işbirliği içinde ilerliyoruz. Tüm süreç, onların gözetimi ve denetimi altında gerçekleştiriliyor. Ayrıca, çalışmalar Bakanlık tarafından özel yetkilendirilmiş firmalar aracılığıyla yürütülüyor

diye ekledi.