Özel İçerik

Bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer şekilde yerine getirme kabiliyeti olarak tanımlanan yapay zeka, günümüzde oldukça popüler hale geldi.

Özellikle günümüzde ChatGPT gibi sohbet botlarının popüler hale gelmesi, bazı meslekleri de tehdit etmeye başladı.

Goldman Sachs raporuna göre, ChatGPT gibi sistemleri, dünya çapında 300 milyon tam zamanlı işi etkileyecek.

Teknoloji devi Microsoft, yapay zekayı benimseyen birçok şirketten biri. Dolayısıyla Microsoft'un kurucu ortağı Bill Gates'in, bu teknolojinin potansiyel tehlikeleri konusunda uyarıda bulunması biraz ironik.

Bill Gates: Yapay zeka harika bir teknoloji

Gates, bu hafta Londra'da yaptığı konuşmada yapay zekayı, insanları iklim değişikliğinden ve hastalıklardan kurtarabilecek 'harika' bir teknoloji olarak nitelendirdi.

Gates'ten yapay zeka uyarısı da geldi

Gates, yapay zekanın 'iyi niyetli kişiler tarafından' kullanılması gerektiği ve 'siber saldırılarda veya siyasi müdahalelerde bulunan suçlular' tarafından kullanılabileceği konusunda uyardı.

Microsoft'u 1974 yılında Paul Allen ile birlikte kuran Gates, Londra'da Prens William'ın da katıldığı Breakthrough Energy Zirvesi'nde şu ifadeleri kullandı:

Savunma, hücumdan daha akıllı olmalı. Her iki taraf da oyunlarını geliştirmek için yapay zekayı kullanacak.

Yapay zeka o kadar önemli ki, onu çoğunlukla iyi niyetli kişiler tarafından kullanıldığından emin olmalıyız.

Bu yüzden yeni bir teknolojiye sahip olduğunuzda, bunu çoğunlukla öğretmenler, doktorlar ve bilim insanları daha etkili olabilmek için kullanırlar.

Siber saldırı veya siyasi müdahale gibi bir şeye karışan biri varsa, yapay zeka onlar tarafından kullanılabilir, bu yüzden yapay zekanın iyi insanların elinde olduğundan emin olmalıyız.

Gates, yapay zekanın daha iyi sağlık hizmeti sunmak ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek için iyi bir güç görevi göreceğini söyledi; özellikle de fosil yakıtlara temiz bir alternatif olarak nükleer füzyon enerjisinden bahsetti.

Business Insider'ın son raporuna göre Gates, Microsoft'un yapay zeka devriminin çoğunu 'sessizce' yönetiyor.

Microsoft şu anda yapay zeka destekli dizüstü bilgisayarları ve Copilot sohbet robotu gibi ürünleriyle yapay zekayı tümüyle benimsiyor.

Yeni Windows dizüstü bilgisayar serisinde, üretken yapay zeka yardımcısı Copilot'a hızlı erişim sağlamak için klavyede bir 'AI tuşu' yer alıyor.

Microsoft ayrıca chatbot fenomeni ChatGPT'yi geliştiren Kaliforniya merkezli teknoloji şirketi OpenAI'ye finansal destek sağlıyor.