Bir gün arayla ikinci rekor: 22 Temmuz tarihteki en sıcak gün olarak kayıtlara geçti
Haber Merkezi

Bilim insanlarının, geçtiğimiz pazar gününün Dünya'nın en sıcak günü olduğunu duyurmasından bir gün sonra, yeni bir rekor daha geldi.

AB'nin iklim değişikliği programındaki uzmanlara göre, 22 Pazartesi artık gezegenin tarihindeki en sıcak gün oldu.

Pazartesi günü küresel ortalama sıcaklık 17,15 °C idi ve küresel ortalamanın 17,09 °C olduğu pazar gününden 0,06 °C daha sıcaktı.

Üst üste üçüncü gün rekor gelebilir

Salı günü verileri geldiğinde, küresel sıcaklıkların üst üste üç gün rekor kırması ihtimali yüksek.

Uzmanlar; kömür, gaz ve petrol gibi fosil yakıtların yakılmasıyla CO2 ve metan gibi sera gazları salan fosil yakıt sektörünü suçluyor.

Üst üste gelen iki rekor, Antarktika, ABD'nin batısı ve Kanada ile doğu Sibirya'da mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların yanı sıra, okyanusların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden kaynaklanıyor.

Aynı zamanda, Avrupa da kendi ölümcül sıcak hava dalgasıyla boğuşuyor; kuru hava koşullarında daha sık görülen Yunanistan ve Hırvatistan'daki orman yangınları da bunu gösteriyor.

Avrupa iklim servisi Copernicus'un (CS3) yöneticisi Carlo Buontempo, son günlerdeki yüksek sıcaklıkların insan kaynaklı iklim değişikliğinin hızlandığı fikrini desteklediğini, ancak bu sonuca varmak için henüz çok erken olduğunu söyledi.

İnsanları öldürebilir

Hindistan Tropikal Meteoroloji Enstitüsü'nden iklim bilimci Roxy Mathew Koll, bu rekorların insanları öldürebileceğini vurguladı ve şunları söyledi:

Hava ve iklim kayıtlarının sıklıkla tahammül sınırlarımızın ötesine geçtiği, bunun da telafisi mümkün olmayan can ve geçim kaynağı kayıplarına yol açtığı bir çağdayız.

Haziran en sıcak ay olmuştu

Avrupa Birliği'nin (AB) iklim değişikliği programındaki bilim insanlarına göre, küresel ölçekte dünya, kayıtlardaki en sıcak haziran ayını geçirdi.

Geçtiğimiz ay, yılın şimdiye kadarki en sıcak ayı olmakla kalmadı, aynı zamanda üst üste 13. kez rekor kıran ay oldu.

Başka bir deyişle, Haziran 2023'ten bu yana her ay, o ay için kaydedilen en sıcak ay oldu; bu da devam eden bir ısınma eğiliminin göstergesi.

AB'nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi'ne (C3S) göre, Haziran 2024'te küresel ortalama sıcaklık 16,66 santigrat derece oldu. Bu, Haziran 2023'ün 0,14 derece daha üzerinde.

Endişe verici olan, bunun aynı zamanda 1991-2020 Haziran ayı küresel ortalamasından 0,67 derece daha sıcak olması.

Türkiye'de sıcaklıklar ortalamanın üzerinde

Avrupa'ya dünyanın geri kalanından ayrı olarak bakıldığında, geçen ayki haziran sıcaklıkları 1991-2020 ortalamasının 1,57°C üzerindeydi; bu da onu Avrupa'nın en sıcak ikinci haziran ayı yaptı.

Avrupa'da sıcaklıklar güneydoğu bölgeleri ve Türkiye'de ortalamanın üzerinde seyrederken, Batı Avrupa, İzlanda ve Rusya'nın kuzeybatısında ortalamaya yakın veya ortalamanın altında seyretti.