Çinlilerden bir ilk: Yapay insan beynine sahip robot geliştirecekler
ensonhaber.com

Son zamanlarda Çin'den gelen haberler oldukça heyecan verici. Araştırmacılar, yapay insan beynine sahip robotlar geliştirme konusunda önemli adımlar atıyor.

Tianjin Üniversitesi ve Güney ve Teknoloji Üniversitesi'ndeki ekipler, laboratuvarda yetiştirilmiş bir beyin organoidini sinirsel arayüz çipi ile birleştirerek robotlara engellerden kaçınmayı ve nesneleri kavramayı öğretebilen bir teknoloji geliştirdi.

Bu sistem, Elon Musk’ın Neuralink şirketi sayesinde son yıllarda büyük ilgi gören BCI (beyin-bilgisayar arayüzü) teknolojisine dayanıyor.

Dünyada benzeri yok

Araştırmacılara göre, geliştirilen yeni teknoloji, dünyanın ilk "açık kaynaklı çip üzeri beyin kullanan akıllı karmaşık bilgi etkileşim sistemi" olma özelliğine sahip.

Araştırmacılar, sentetik-organik beyin hücrelerinin robotun nöral arayüzüne bağlanarak nöral doku ve robotun sistemleri arasında iletişim sağlayabileceğini söylüyor.

Araştırmacılar, bu teknolojiye sahip bir robotun gelecekte nasıl görüneceğini yukarıdaki bilgisayar görselleriyle açıklıyor.

Çinli araştırmacıların bulguları sadece robotlara insan benzeri beyin yapılarının eklenmesini önermiyor, aynı zamanda organoidlerin nakil yoluyla insan beynini onarmak için kullanılabileceğini söylüyor.

Hastalıklar tedavi edilebilir

Bilim insanları, bu tür nakiller ile beyin hastalıkları dahil olmak üzere felç geçiren hastaları tedavi etmenin mümkün olabileceğini belirtiyor.

Yapay insan beynine sahip robotlar, birçok alanda devrim yaratma potansiyeline sahip.

Bu teknolojinin geliştirilmesi heyecan verici olsa da etik ve sosyal açıdan dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerekiyor.