Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Google, bugün dijital telif yasası gündemiyle toplanan TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nda sunum yaptı.
Toplantıda, yaklaşık 72 milyon internet, 62 milyon sosyal medya ve yaklaşık 30 milyon da TikTok kullanıcısı bulunan Türkiye’nin dijital telif çalışmaları hakkında bilgi verildi.
Yetkililer, Google temsilcilerine, Türkiye’nin dijital telif ve bu kapsamda habere de telif ödenmesi yönündeki çalışmaları çerçevesinde “çifte standart uygulamaması” çağrısında bulundu.
Toplantı yapıldı
Komisyon, bugün saat 11.00’de AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında toplandı.
Komisyon Başkanı Yayman, konuyla ilgili daha önce yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullanmıştı:
Biz, emeğin çalınmasına, istismar edilmesine karşıyız. Google yetkililerinden Avrupa’da hangi normları ve usulleri uyguluyorlarsa Türkiye’de de aynı normları ve usulleri uygulamasını istiyoruz.
"Teklif ortak akılla hazırlanacak"
Önce Komisyonda bu konuyu olgunlaştıracağız, tüm tarafları bir araya getireceğiz ve herkesi dinleyeceğiz. Teklifi ortak akılla hazırlayacağız.
Yaz döneminde bu çalışmaları olgunlaştırır, bir çerçeve içerisine alırsak en azından Meclis açıldığı zaman bile Genel Kurul’a gelmesi çok çok önemli olacak.
Yayman, Google yetkililerinin Türkiye’deki çalışmaları hakkında bilgi vereceğini ve komisyonun sadece dijital telif gündemiyle toplanacağını belirtti.
Toplantıda, Google yetkilileri ile birlikte Dijital Mecralar Komisyonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü ve medya temsilcileri yer alacak.
Toplantıdan öne çıkan başlıklar
Google, Dijital Mecralar Komisyonu'na üst düzey bir heyetle katılarak sunum gerçekleştirdi.
Toplantıda konuşan Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman şu ifadeleri kullandı:
Bugün Türkiye'de tarihi günlerden biri. Google temsilcilerini komisyonumuzda misafir ediyoruz. Medya sektörünün ısrarla üzerinde durdukları dijital telif meselesini ele alacağız.
Daha önce uzmanları ve tarafları dinleyerek çerçeveyi çizmeye çalıştık. Bugün de Google'ı bu düzeyde ilk kez dinlemiş olacağız.
"İzinsiz içerik kullanılması problem"
Emek hırsızlığı ve istismarının önüne geçilmesi için atılması noktasında beklenen adımlardan bir tanesi.
Emek vererek üretilen içerik, bu bir haber olabilir, değer olabilir, eser olabilir, içeriğin izinsiz bir şekilde kullanılması kurumsal olarak yapıların reklam gelirlerinin azalması problem oluşturmaktadır.
Haberin Avrupa normlarında olduğu gibi telif içermesi gerekiyor. Google ve diğer arama motorları ile anlaşmaya, görüş birliğine varılmasını önemsiyoruz.
Google: Masaya oturmaya hazırız
Google Hükümetle İlişkiler ve Kamu Politikası Birimi Müdür Duygu Yücesoy, toplantı sırasında yaptığı açıklamada, "Tüm paydaşlarımız ile masaya oturmaya hazırız." dedi.
Google Reklamcılık ve Pazarlama Hükümetle İlişkiler Başkanı Tolga Sobacı ise "Google olarak TBMM'nin yapacağı her düzenlemeye saygı duyuyor ve uyacağımızı belirtiyoruz." açıklamasını yaptı.
Daha Fazla Yorum Yükle
0 Yorum Yapılmış