Hubble, 17 bin ışık yılı uzaklıktaki kara deliğe dair kanıt buldu
AA & Ensonhaber

1990 yılında mekiği Discovery tarafından Dünya etrafındaki yörüngesine taşınan ve artık yerini James Webb'e bırakacak Hubble Uzay Teleskobu, 34. yılını kutluyor.

ve Avrupa Uzay Ajansı tarafından kullanılan Hubble Uzay Teleskobu; binlerce galaksinin, yıldızın, gezegenin ve diğer gök cisimlerinin varlığını doğruladı.

Kara delik kanıtı buldu

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ile NASA'nın ortak projesi Hubble'ın sitesindeki açıklamaya göre, uluslararası gök bilimci ekibi, Samanyolu Galaksisi'ndeki Erboğa (Centaurus) Takımyıldızı'nda bulunan Omega Centauri'ye ait 20 yılda çekilen 500'den fazla görseli inceledi.

Araştırmada, yıldız kümesinin en iç kesimindeki hızlı hareket eden 7 yıldıza ait bilgilerin orta kütleli kara deliğin varlığına dair güçlü deliller barındırdığı tespit edildi.

Gök bilimci ekibi, çekim kuvvetiyle birbirine bağlı yaklaşık 10 milyon yıldızdan oluşan Omega Centauri'deki 1,4 milyon yıldızın hızlarını ölçerek bu yıldızların hareketlerinin devasa bir kataloğunu çıkardı.

Dünya'ya daha yakın bir kara delik ihtimali

Omega Centauri'nin merkezinde orta kütleli kara delik olduğu teyit edilirse Dünya'ya, Samanyolu'nun merkezindeki 26 bin ışık yılı uzaklıkta bulunan 4,3 milyon güneş kütleli kara delikten daha yakın bir kara deliğin bulunduğu ortaya çıkmış olacak.

Aynı zamanda bu kara delik, galaksi merkezlerinin dışında, çok sayıda yıldızın büyük bir kara deliğe bağlı olduğu bilinen tek örnek olacak.

Omega Centauri gökyüzündeki en parlak gök cisimlerinden biri

Gökyüzündeki en büyük ve en parlak küresel küme olan Omega Centauri, diğer büyük küresel yıldız kümelerinden daha hızlı dönüyor, şekli daha düz ve diğerlerinden yaklaşık 10 kat daha büyük kütlesiyle küçük bir galaksi büyüklüğünde.