Tarihin en büyüğü: 10 milyar şifre içeren bir veri sızıntısı yaşandı
Haber Merkezi

4 Temmuz 2024 tarihinde, "ObamaCare" adlı bir kullanıcı tarafından "RockYou2024.txt" adında devasa bir dosya, hacker forumunda yayınlandı.

Bu dosya, 9,9 milyardan fazla sızdırılmış şifre içeriyor ve şimdiye kadar keşfedilen en büyük siber güvenlik ihlallerinden biri olarak nitelendiriliyor.

Bu durum, e-posta, bankacılık ve sosyal medya hesapları da dahil olmak üzere çok çeşitli çevrimiçi platformlarda kullanılan şifrelerin ele geçirilmesi anlamına geliyor.

Dosyayı yayınlayan kullanıcıya göre, veri tabanı son birkaç yıla ait çok çeşitli şifreleri içeriyor.

Saldırganlar hesaplara girmeyi deneyebilir

Uzmanlar, saldırganların veri tabanını kullanarak "Brute Force", yani deneme yanılma yöntemiyle hesaplara girebileceklerini belirtiyor.

Yapmanız gerekenler

Saldırının kurbanı olmamak için aşağıdaki güvenlik önlemlerini uygulamanız gerekiyor:

Parolalarınızı değiştirin: Hemen tüm çevrimiçi hesaplarınızın parolalarını değiştirin. Güçlü ve benzersiz parolalar seçmeyi unutmayın.

İki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirin: Mümkün olan tüm hesaplarda iki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirin. Bu, ek bir güvenlik katmanı sağlayarak hesabınıza erişimi zorlaştırır.

Hesaplarınızı kontrol edin: Sızdırılmış Şifreler veri tabanında e-posta adresinizin olup olmadığını kontrol edin. "https://haveibeenpwned.com/" adresini ziyaret edebilirsiniz.

Dikkatli olun: Kimlik avı e-postaları ve diğer dolandırıcılık girişimlerine karşı dikkatli olun. Kişisel bilgilerinizi asla şüpheli görünen kişilerle paylaşmayın.