Uçakta bilgisayar korsanlarına dikkat: İşte yapmanız gerekenler
Haber Merkezi

Bazı hava yolu şirketleri, uçuşlarında ücretsiz veya ücretli Wi-Fi hizmeti sunuyor. Ancak bu hizmet göründüğü kadar masum olmayabilir.

Uçakta seyahat ederken alışverişe başlamadan veya mali durumunuzu hızlıca kontrol etmeden önce, korsanlarının uçuş sırasında gizliliğinizi ele geçirmek için sinsi taktikler kullandığını bilmeniz gerekir.

Siber korsanlar, içi bağlantılarını kendi avantajlarına çevirebiliyor. Çünkü uçakta VPN bağlantısı sağlamak oldukça zor.

Bu koruma katmanı olmadan, aynı hava yolu Wi-Fi'sini kullanan siber suçlular cihazlarınıza kolayca erişebilir, bilgilerinize ulaşabilir ve kötü amaçlı yazılımlar yayabilirler.

Peki bu durumdan korunmak için ne yapmanız gerekiyor. Bu sorunun cevabını sizler için araştırdık.

1. Doğru ağda olduğunuzdan emin olun

Çoğumuz bir ağ adı gördüğümüzde fazla düşünmeden üzerine tıklıyoruz; işte bilgisayar korsanlarının en çok işine yarayan şey de bu.

Dolandırıcılar, hava yolununkiyle neredeyse aynı isimlere sahip sahte Wi-Fi ağları oluşturabilir. Dikkatli olmazsanız, meşru olanın yerine taklit bir ağa bağlanabilirsiniz.

Birden fazla seçenek benzer görünüyorsa, hava yolu personelinden birine hangi ağın doğru olduğunu sorun.

2. Güvenli olmasa da VPN kullanın

VPN (Sanal Özel Ağ) havada o kadar güvenilir değildir, ancak açıldığında yine de sizi koruyabilir. Bir VPN verilerinizi şifreler ve meraklı gözlerden bir kalkan görevi görür.

Finansal veya diğer tanımlayıcı, önemli bilgiler içeren herhangi bir siteyi ziyaret ederseniz mutlaka VPN kullanmaya çalışın.

3. Yalnızca şifrelenmiş sitelere bağlanın

Bu her zaman için iyi bir kuraldır, ancak özellikle de bilmediğiniz bir ağda olduğunuzda. Yalnızca şifrelenmiş web sitelerini ziyaret edin - 'HTTPS' ile başlayanları.

Bu, genellikle bir bilgisayar korsanının belirli bir sitedeki etkinliğinizi, örneğin yazdığınız şifreyi veya kredi kartı numaranızı görüntülemesini engeller.

4. Hiçbir dosya indirmeyin

Hız ve veri sınırlamalarını görmezden gelip burada güvenliğe odaklanalım. Veri aktarımı güvenli olmayan bağlantılarda (uçuşunuzdaki gibi) açığa çıkar.

Bir bilgisayar korsanının indirmeyi engellemek ve dosyaların içindeki her şeyi okumak için çok fazla çaba sarf etmesine gerek yok.

Havaalanına gitmeden önce ihtiyacınız olan her şeyi indirmeniz veya inip güvenilir bir ağa bağlanana kadar beklemeniz akıllıca olacaktır.

Uçakta Wi-Fi kullanımı, doğru güvenlik önlemleri alındığında güvenli ve rahat bir deneyim sunabilir. Seyahatiniz sırasında çevrimiçi kalmak istiyorsanız, bu ipuçlarını dikkate alarak veri güvenliğinizi sağlayabilirsiniz.