Son birkaç on yılda ulaştırma sektörünün bir dizi değişim ve dönüm noktasından geçtiğini gördük.
Akıllı ulaşım sistemleri, trafik yönetiminden araç güvenliğine, toplu taşımadan bireysel ulaşım çözümlerine kadar geniş bir yelpazede çığır açıcı değişiklikler getirecek.
Akıllı şehir planlaması, dünya çapında belediyeler ve yetkililer için bir öncelik haline geldi; ulaşım işletmeleri de yapay zekayı ulaşımla ilgili yaygın sorunları çözmenin yanı sıra maliyetleri düşürmek için bir araç olarak görüyor.
Ulaşımda yapay zeka pazarı büyüyor
Ulaşımda yapay zekaya yönelik küresel pazar tahmininin 2026 yılına kadar 3,5 milyar Dolara ulaşması bekleniyor.
Taşımacılık sektöründe yapay zekanın yardımıyla hâlihazırda faaliyette olan veya yakında gerçeğe dönüşmesi beklenen 10 önemli gelişmeye bir göz atalım.
1. Trafik akış analizi
Trafik ve tıkanıklık söz konusu olduğunda çoğu şehir aynı sorunlarla karşı karşıyadır. Kentleşmenin etkileri ve özel araç kullanımının artmasıyla birlikte yollardaki araç sayısı da ne yazık ki artıyor.
Bu sadece küresel ısınmaya daha fazla katkıda bulunarak çevreyi etkilemekle kalmıyor, aynı zamanda hem zamana hem de paraya mal oluyor ve vatandaşların günlük yaşamlarına daha fazla stres katıyor.
Yapay zeka, genellikle büyük miktarda trafiğin bulunduğu yollara yerleştirilmiş sensörler ve kameralardan toplanan verileri kullanarak trafik sıkışıklığı sorununu çözmeye hazırlanıyor.
Buluta gönderilen veriler, trafik modellerini analiz etmek için önemli bir nokta görevi görüyor, belediyelere mevcut durumu hakkında değerli bilgiler veriyor, etkili tahminler yapmalarına ve trafik akışını iyileştirmelerine olanak tanıyor.
Bu genellikle büyük veri analitiği ve yapay zeka destekli bir sistem aracılığıyla mümkün oluyor.
Bu veri işlemeden elde edilen diğer değerli bilgiler ve faydalar arasında yoldaki kazaların sayısının azaltılmasının yanı sıra, yol tıkanmaları gibi olası aksaklıkların tahmin edilmesi ve önlenmesi yer alıyor.
Gelecekte, yolculara mevcut durum veya yollarda devam eden olaylar hakkında önemli bilgiler verilecek ve varış noktalarına giden en iyi rota hakkında bilgilendirme yapılacak.
Böylece sürücüler, daha kolay ve sorunsuz yolculuk yapabilecek.
2. Otomatik trafik olayı tespiti
Trafik kazalarının tespiti, ITP'lerin (Akıllı Ulaşım Sistemleri) ve yapay zeka taşımacılığının en iyi araştırılan konuları arasındadır.
Çeşitli yol ağlarına yerleştirilen CCTV kameraları ve dedektörler, otomatik ve kesintisiz izlemenin temelini oluşturur.
Bilgisayar görüşüyle desteklenen bu dedektörler, trafik operasyonlarına yardımcı olan sürekli veri akışı sunar.
Kontrol merkezlerindeki operatörler daha sonra trafik koşullarındaki bir kaza gibi anormalliklere karşı uyarı aldıklarında müdahale edebilir.
3. Park etme ve trafik düzenleme uygulamaları
Yapay zekanın aynı zamanda park etme ve trafik düzenlemelerinin uygulanması üzerinde de olumlu bir etkisi olması bekleniyor.
Veri toplamak için kullanılan çok çeşitli IoT sensörleri ve kameralar sayesinde, park yerlerinin doluluk durumunu tespit etmek, sürücüleri anında bilgilendirmek ve araçları için rahat ve zahmetsiz bir şekilde park yeri bulmalarına yardımcı olmak ve şehirlerde daha fazla trafik sıkışıklığının önlenmesi mümkün olacak.
Kamera tabanlı yapay zeka sistemleri ayrıca yetkilileri trafik yasalarını ihlal eden potansiyel araçlar hakkında bilgilendirecek.
Örneğin, bir yapay zeka sistemi yoldan geçen araçların mevcut hızını tespit edebilecek ve araçlardan herhangi birinin aşırı hız yapması durumunda devriye gezen memurlara potansiyel uyarılar gönderebilecek.
Memurlar, araçları plakalarına, araba modellerine, türüne ve rengine göre tanımlayabilecek ve yaptıkları herhangi bir aktif trafik ihlali için onlara ceza kesebilecek.
Bu sistemler halihazırda çeşitli ülkeler tarafından kullanılmış olsa da yapay zeka destekli trafik izleme sistemlerinin benimsenmesi, birçok ülke için hala devam eden bir süreç
4. Otomatik plaka tanıma
Otomatik plaka tanıma (ALPR), cadde direklerine, otoyollara ve üst geçitlere takılan, plakalar, konum ve olası bir ihlalin tarih ve saatiyle ilgili bilgileri yakalayan bilgisayar görüşü tabanlı kamera sistemlerinin kullanımını içeriyor.
Bir kamera tarafından bir görüntü yakalandıktan sonra veriler merkezi bir sunucuya aktarılıyor.
Yapay zeka tabanlı sistemlerin bu son derece gelişmiş özellikleri, konu yolda suçları tespit etmek ve önlemek olduğunda yetkililer için son derece faydalı olabilir.
5. Sürücüsüz arabalar
Sürücüsüz arabalar, ulaşımda yapay zekanın belki de en heyecan verici ve merakla beklenen gelecekteki uygulamalarından biri ve gerçeğe dönüşmeye yaklaşıyor gibi görünüyor.
Otonom araçlar, esas olarak, LiDAR ve RADAR gibi geniş bir sensör yelpazesinin yanı sıra çevreyi anlamak ve gerektiğinde bilgilere dayanarak kararlar vermek için kameraları birleştiren yapay zeka teknolojileri kullanıyor.
Sürücüsüz araçların yanı sıra, sürücüsüz taksiler ve sürücüsüz kamyonlar da taşımacılık sektöründe öne çıkıyor.
Tokyo'da toplu taşıma için otonom taksiler halihazırda kullanılıyor, ancak şimdilik bu, acil bir durum olması durumunda hazırda bekleyen bir sürücünün bulunmasıyla yapılıyor.
McKinsey tarafından yayınlanan bir rapor, sürücüsüz otomobil ve kamyonların idari ve bakım maliyetlerini %45 oranında azaltabileceğini gösteriyor.
6. Gecikme tahminleri
Yapay zekanın ulaşım sektöründeki faydalarının, karadaki araçların ve trafik yönetiminin çok ötesine geçmesi bekleniyor.
Yapay zeka tabanlı teknolojinin, uçuş gecikmeleri gibi geleneksel sorunları çözerek havacılık sektöründe devrim yaratacağı tahmin ediliyor.
Havacılık şirketleri, bilgisayar görüşünü veri gölü teknolojisiyle birleştirerek ve kullanarak, bekleme süresini azaltacak ve daha kaliteli hizmet verecek.
Bu tek başına havacılık endüstrisi üzerinde önemli bir etki yapacaktır çünkü bu sadece havayollarının itibarını artırmakla kalmayacak, aynı zamanda mali kayıpları azaltacak ve müşterilerin genel deneyimini iyileştirecektir.
Havacılık şirketleri de yapay zekanın yardımıyla olası gecikmelere ilişkin gerçek zamanlı verileri izleyebilecek ve yolcuları uçuş öncesinde bilgilendirerek programlarını buna göre planlayabilecek.
Hava durumu bilgilerinin, kayıtların, verilerin ve modellerin gerçek zamanlı olarak işlenmesi sayesinde yapay zeka, uçuş iptallerine veya gecikmelere neden olabilecek olası aksaklıkları etkili bir şekilde analiz ve tahmin edebilecek.
7. Bozuk yolların tespit edilmesi
Hasarlı yollar nedeniyle, sürücüler yıl boyunca binlerce lira masraf yapmak zorunda kalabiliyor.
Yapay zekadaki bilgisayarlı görme, ulaşımda kullanıldığında yoldaki kusurları başarılı bir şekilde tespit edebilir ve asfalt ve betondaki değişiklikleri arayarak çevredeki altyapıyı değerlendirebilir.
Kimlik tespiti için görüşten yararlanan algoritmalar, çukurları tespit edebilecek ve yoldaki hasarın kesin miktarını belirleyebilecek, böylece ilgili makamlar hızlı bir şekilde harekete geçebilecek ve yol bakımını iyileştirebilecek.
8. Sürücü izleme
Yapay zekanın ulaşımdaki en büyük çığır açıcı başarılarından biri, özellikle yoldaki kazalarla ilgili olarak izleme, analiz ve tahmin ve önleme ile ilgilidir.
Pek çok kişi bunun çok büyük bir sorun olmadığını ve ara sıra insan hatalarının normal olduğunu düşünse de gerçek şu ki, yalnızca ABD'de her yıl uykululuk ve yorgunluk nedeniyle yaklaşık 56 bin trafik kazası yaşanıyor ve bu da 1.500'den fazla ölümle sonuçlanıyor.
Araba kabinlerine bilgisayar görüşü eklendiğinde, bu teknoloji yüz algılamayı kullanarak kişinin duygusal durumundaki bir değişikliği tahmin edecek ve sürücüyü uyku belirtilerine karşı uyaracak.
Bu tür gelişmiş sürücü destek sistemleri, sürücünün, yolcunun ve yoldaki diğer kişilerin güvenliğini sağlayabilir.
9. Drone taksiler
Yapay zekanın ulaşımda bir diğer yenilikçi ve heyecan verici beklentisi ise drone taksiler olarak dikkat çekiyor.
Yapay zeka tabanlı drone taksilerin, mevcut kentsel altyapı üzerindeki yükü azaltmak için şehir içi ulaşımı kolaylaştırabileceği tahmin ediliyor.
Bu, akıllı şehir planlaması söz konusu olduğunda artan nüfusun taleplerini karşılamakta zorlanan ve halihazırda büyük bir baskı altında olan belediyelere değerli bir çözüm sağlayabilir.
Örneğin pilotsuz çalışan helikopterler, karbon emisyonlarıyla mücadele edecek , trafik sıkışıklığını ortadan kaldıracak ve aynı zamanda pahalı altyapı inşaat planlarına olan ihtiyacı azaltacak değerli bir çözüm sunuyor.
Drone taksiler sonuçta insanların varış noktalarına daha hızlı ve daha sorunsuz bir şekilde ulaşmalarına yardımcı olacak ve işe gidip gelme sürelerini en aza indirecek.
Son zamanlarda, başta Çin olmak üzere bazı ülkeler sürücüsüz hava taksilerini test etmeye çoktan başladı.
10. Akıllı toplu taşıma sistemleri
Toplu taşıma sistemlerinde yapay zekanın kullanımı, hizmet kalitesini ve verimliliği artırmakta önemli bir rol oynayacak.
Yapay zeka, yolcu akışlarını analiz ederek toplu taşıma araçlarının güzergahlarını ve sefer sıklıklarını optimize edebilir.
Yeni teknolojiler, yolcu yoğunluğunu ve trafik durumunu analiz ederek otobüs ve trenlerin güzergahlarını gerçek zamanlı olarak değiştirebilecek. Bu, yolcuların bekleme ve seyahat sürelerini azaltacak.
Daha Fazla Yorum Yükle
0 Yorum Yapılmış