Yapay zeka çağı: Pazar büyüklüğü 2030'da 1 trilyon doları aşacak
AA & Ensonhaber

Yapay zeka (YZ), son yıllarda birçok sektörde önemli bir rol oynamaya başladı. Bu teknolojiler, sağlık, finans, perakende ve üretim gibi alanlarda otomasyon, veri analizi ve karar verme gibi görevlerde kullanılıyor.

Yapay zekanın benimsenmesinin artmasıyla birlikte, pazar büyüklüğünün de önümüzdeki yıllarda hızla yükselmesi bekleniyor.

Pazar büyüklüğü 1 trilyon dolara ulaşacak

Uzmanlar gelecek yıllarda yapay zeka alanında hızlı bir büyüme öngörürken, şirketler bu alandaki "en iyi beyinler" için yarışıyor.

Grand View Research'in araştırmasına göre, yapay zekada geçen yıl 196,6 milyar dolarlık mevcut pazar büyüklüğünün yıllık ortalama yüzde 36'nın üzerinde büyümeyle 2030'da 1 trilyon 800 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Büyük şirketler ilgi odağı oldu

Yatırımcıların ilgisinin özellikle Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon ve Meta gibi büyük teknoloji şirketlerinin hisseleri etrafında yoğunlaştığı görülüyor.

Microsoft, 3,19 trilyon doları aşan piyasa değeriyle ABD'nin en büyük şirketi konumunda bulunuyor.

Apple, 2,91 trilyon dolarla ülkenin en değerli ikinci şirketi olurken, yaklaşık yedi yıldır çalışmalarını yapay zeka odaklı sürdüren Google'ın ana şirketi Alphabet'in piyasa değeri ise 2,18 trilyon dolar olarak kaydediliyor.

Yapay zeka ve makine öğrenimini 20 yılı aşkın bir süredir odağında tutan Amazon ise 1,8 trilyon dolarlık piyasa değerine sahip bulunuyor.

Google'ın ana şirketi Alphabet, 2023'de yaklaşık 74 milyar dolar net kâr elde ederken, Microsoft 72 milyar dolardan fazla kâr açıkladı. Meta'nın yıllık kârı da geçen yıl neredeyse 40 milyar dolar oldu.

ABD'li şirketler dev yatırımlar yapıyor

ABD'li şirketlerin yapay zeka yatırımları konusunda veriler gizli tutulurken, yönetim danışmanlığı şirketi EY'nin hesaplamalarına göre, ABD'li büyük teknoloji şirketlerinin araştırma ve geliştirme (AR-GE) harcamaları 2023'te 68 milyar euroya ulaştı.

ABD'li büyük teknoloji şirketlerinin milyar dolarlık piyasa değerleri ve kârları teknolojik liderliklerini genişletmelerine ve rakiplerini geride bırakmalarına olanak tanıyor.

ABD'li şirketler teknolojik bilgi ve beceriler için küçük şirketleri satın alıyor ya da onların işlerine yatırım yapıyor.

Ekonomiler ve toplumlar kritik bir şekilde bu şirketlere bağımlı hale gelirken uzmanlar, bu durumun özellikle yapay zeka alanında çok hassas olduğunu vurguluyor.