Yapay zeka etkisi: Google'ın sera gazı emisyonu hızla yükseliyor
AA & Ensonhaber

Google'ın çevresel sürdürülebilirlik stratejisiyle hedeflerinde kaydedilen ilerlemenin değerlendirildiği 2023 Çevre Raporu'na göre, kaynaklı artan enerji talebi, şirketin sera gazı emisyonlarında önemli bir artışa neden oldu.

Google'ın toplam sera gazı emisyonu 2023'te yüzde 13 arttı. Google, 2030 yılına kadar tüm veri merkezlerinde karbon nötr olmayı taahhüt ediyor.

5 yılda yüzde 48 artış var

Google'ın sera gazı emisyonun geçen yıl, 2019'a kıyasla ise yüzde 48 arttığı belirtilen raporda, bu artışın veri merkezlerindeki enerji tüketimi ve tedarik zinciri emisyonlarındaki yükselişten kaynaklandığı aktarıldı.

Bu durum, yapay zekanın çevresel etkisiyle ilgili endişeleri gündeme getiriyor. Bir yandan yapay zeka, yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi ve sera gazı emisyonlarının azaltılması gibi sürdürülebilirlik çözümlerinde önemli bir rol oynayabilir.

Öte yandan, artan enerji kullanımı ve veri merkezi işlemleri, emisyonlarda artışa neden olabilir.

Google'ın veri merkezlerindeki elektrik tüketiminin geçen yıl yüzde 17 arttığı belirtilen raporda, yapay zekanın gelecekteki çevresel etkisini tahmin etmenin karmaşık olduğu kaydedildi.

Google, emisyonlarını azaltmak için çeşitli adımlar atıyor. Şirket, yenilenebilir enerji kullanımı, enerji verimliliği ve yapay zekanın daha sürdürülebilir kullanımı gibi alanlarda yatırım yapıyor.

Ancak, Google'ın tek başına bu sorunu çözmesi yeterli olmayacak. Yapay zekanın çevresel etkisini azaltmak için tüm sektörlerden ve hükümetlerden ortak bir çaba gerekiyor.