DHA

ilçesinde 28 Temmuz 2021 yılında 4 ayrı noktada başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle hızla büyüdü ve Akseki, Gündoğmuş, İbradı, Alanya ve Gazipaşa ilçelerine de sıçradı.

10 gün sonra kontrol altına alınan ve 7 kişinin hayatını kaybettiği yangında, yüzlerce ev ve ahırla birlikte 60 bin hektardan fazla orman ve binlerce dekar tarım arazisinin zarar gördü.

Cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangını olarak tarihe geçen 'Büyük Manavgat Yangını'nın üzerinden 3 yıl geçti.

153 bin ton tohum toprakla buluştu

Yangının sonrasında yanan alanlara Orman Bölge Müdürlüğü'nün yeşillendirme çalışmaları kapsamında 5 milyon 170 bin fidan dikildi.

153 bin ton tohum toprakla buluştu. 30 bin hektarlık alanda tabii, 14 bin hektarda suni gençleştirme uygulandı. 467 hektar alanda ise endüstriyel plantasyon ile ağaçlandırma yapıldı.

"Yangınlar fırtınası"

Antalya Valisi Hulusi Şahin, beraberindeki diğer yetkililerle yangında zarar gören bölgede incelemede bulundu. Önce fidan dikilen, ardından tabii gençleştirme yapılan alanları gezen Vali Şahin'e, Antalya Orman Bölge Müdürü Zafer Derince çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Manavgat'ın Tilkiler Mahallesi'ndeki Sivri Gözetleme Kulesi'nde gazetecilere açıklamada bulunan Şahin, yangının 28 Temmuz 2021 tarihinde başladığını hatırlatarak, "O günkü hava durumu şöyleydi; 41 derecenin üzerinde sıcaklık vardı. Bu bölgenin hiç alışık olmadığı yüzde 10 civarında nem vardı ve saatte 55 kilometrenin üzerinde poyraz çıktı. Yangınla beraber bir yangınlar fırtınası oldu ve o günden itibaren 10 gün içerisinde Akseki'den Gazipaşa'ya kadar, bu çok küçük coğrafyada, 40'ın üzerinde yangın oldu. Ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinin gördüğü en büyük yangınları biz 10 gün içerisinde Antalya'da yaşadık.

Sonuçta 60 bin hektarın üzerinde alan maalesef yandı. Bu rakamı böyle söyleyince ne demek olduğu tam anlaşılmıyor. Arkaya bakacak olursanız gözümüzün gördüğü bütün alanların tamamen yanmış olduğunu, gözümüzün görmediği alanlara doğru da devam ettiğini görebilirsiniz" dedi.

"Yaklaşık 5,1 milyon fidan diktik"

Yangınlarda 2'si orman görevlisi olmak üzere 7 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Vali Şahin, "Çok sayıda mahallemiz boşaltıldı. Evlerimiz yandı, ahırlar yandı ve büyük bir telaş yaşadık. Yangının söndürülmesinden sonra çok hızlı şekilde çalışmalara başladık. Yaklaşık 5,1 milyon fidan diktik, bunların bir kısmı yangına dayanıklı, kalanları da kızılçam. Bu 5,1 milyona, doğa belki onun iki katı kadar ekledi. Böylece 60 bin hektarın tamamı yeşermiş ve doğadan, o kötü günlerden çok az anı kaldı görüyorsunuz" diye konuştu.

Vali Şahin, mahalle sakinlerinin sorunlarının çok büyük kısmının giderildiğini, mülkiyet sorunu nedeniyle tamamlanamayan birkaç yer kaldığını ifade etti.

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)