Evlerde okunması önerilen en faziletli surelerden biri olan Bakara Suresi aynı zamanda Kur’an-ı Kerim’deki en uzun suredir. Toplamda 286 ayetten oluşur. Medine döneminde inen Bakara Suresi, ismini 67-73. Ayetlerde geçen bakara kelimesinden almıştır. Aynı zamanda sığır anlamını taşır.
Peygamber Efendimiz, Bakara Suresi ile evdeki şeytanları kaçırmanın mümkün olduğunu söylemiştir. İslam hukukunun ana konularıyla ilgili çok sayıda hüküm içeren Bakara Suresi’nin Arapça okunuşu, meali ve faziletleri araştırılıyor.
Bakara Suresinin son iki ayeti: Amenerrasulü
Amener rasulü bi ma ünzile ileyhi mir rabbihı vel mü'minun küllün amene billahi ve melaiketihı ve kütübihı ve rusülih la nüferriku beyne ehadim mir rusülih ve kalu semı'na ve eta'na ğufraneke rabbena ve ileykel masıyr
La yükellifüllahü nefsen illa vüs'aha leha ma kesebet ve aleyha mektesebet rabbena la tüahızna in nesına ev ahta'na rabbena ve la tahmil aleyna ısran kema hameltehu alellezıne min kablina rabbena ve la tühammilna ma la takate lena bih va'fü anna vağfir lena verhamna ente mevlane fensurna alel kavmil kafirın
Anlamı
Allah’ın elçisi ve müminler, rabbinden ona indirilene iman ettiler. Her biri Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine inandılar. 'O’nun elçileri arasında ayırım yapmayız' ve 'İşittik, itaat ettik, bağışlamanı dileriz rabbimiz, gidiş sanadır' dediler.
Allah hiçbir kimseyi, gücünün yetmediği bir şeyle yükümlü kılmaz; lehinde olanı da kendi kazandığıdır, aleyhinde olanı da kendi kazandığıdır. Rabbimiz! Unutur veya yanılırsak bizi cezalandırma! Bizden öncekilere yüklediğin gibi bize de ağır yük yükleme! Üstesinden gelemeyeceğimiz şeyleri üzerimize yükleme! Bizi bağışla, ayıplarımızı ört ve bize rahmetinle muamele buyur! Sen bizim sahibimiz ve yardımcımızsın; artık inkârcı topluluğa karşı bize yardım et!
Bakara Suresi faziletleri
Bakara suresinde çoğunlukla hesap gününden bahsedilmektedir. O gün kimsenin kimseye yardım edemeyeceğinden bahsedilir ve herkesin öz benliklerinden hesaba çekileceği hatırlatılır. Bu sure sık sık okunarak ahiret günü hatırlanmalı ve takva sahibi olunarak günah işlemekten kaçınılmalıdır.