İHA

Genellikle sıcak iklimlerde görülen ancak son dönemlerde yaşanan sebebiyle Marmara Denizi’nde de görülmeye başlayan pusula denizanasına (Chrysaora hysoscella), Balıkesir'in Erdek ilçesi sahillerinde ve Kapıdağ yarımadasının tamamında rastlandı.

Kırmızı, mavi ve kahverengi tonlarında uzun dokunaçları olan denizanasıyla temas edilmesi halinde amonyak, sirke ve tuzlu su ile bölgeye ilk müdahale yaptıktan sonra en yakın bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.

Özellikle kahverengi olan pusula denizanasının boyu 2.5 metreyi bulmaktadır ve hipertansiyon hastalarını tehdit etmektedir.

"Kaşıntı ve yanma yapabilir"

Uzun kollarında kendisini savunmak ve avladığı balıkları paralize etmek için bulunan salgıları vardır. Bu salgıya temas ettiğimizde içerisinde kapsüller patlamak suretiyle deride lezyonlara sebep olmaktadır. Kızarıklık, kaşıntı, yanma olabilmektedir.

Denize girmeye engel bir durum oluşturmamakla birlikte özellikle alerjisi olan kişilerin denize girerken dikkat etmeleri gerekir. Gerek kıyıda gerek denizde görüldüğünde temas edilmemelidir.

"Başka türler de ortaya çıkabilir"

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Mustafa Sarı, durumla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Rengi, görünümü güzel olsa da pusula denizanası 2000 yılların başında geldi Marmara'ya. Kirlilik ve onlarla mücadele edebilecek balık türlerinin aşırı avlanması popülasyonun hızlı artışına neden oldu. Bugün 20 metre kıyı şeridinde 73 adet saydım! Balıkları korumaz, kirliliği azaltmazsak benzer başka türlerin artışına da şahit olmak zorunda kalacağız.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)