Balıkesir’in asırlık Geleneği: Düğün sinisi
İHA

Sındırgı ilçesinin Işıklar kırsal mahallesi sakinleri, yüzyıllık bir geleneğin sürdürülmesini sağlıyor.

Düğünlerin vazgeçilmez lezzeti olan “ Sinisi” köylüler tarafından rağbet görüyor.

Her düğün öncesi fırınlar yakılıyor, imece usulü hazırlanan ’düğün sinisi’ olarak adlandırılan börek, çörek ve geleneksel otlu sini yapılarak düğünlerde ikram ediliyor.

Herkesi bir araya getiren gelenek

Yemeklerin yanı sıra mahalleliler, birçok geleneği yaşatmak için bir araya geliyor. Mahalle sakinleri her düğün için bir araya gelerek yöresel lezzetleri birlikte hazırlıyor.

Gencinden yaşlısına aynı giyinen kadınlar, ikramları misafirlere dağıtıyor. Yöresel türküler ve tepsi çalma geleneğinin de devam ettirildiği bu düğün gelenekleri, asırlardır köylüler tarafından yaşatılıyor.

"Her düğünde bu geleneği sürdürüyoruz"

Yüzyıllardır devam eden geleneklerine bağlı olduklarını belirten mahalleliler, "Yemek yapımında bayanlar imece ile çalışıyorlar. Bulaşıklar bile imece ile yıkanıyor. Herkes işin bir ucundan tutuyor. Her düğünde, hayırda bu geleneğimizi sürdürüyoruz" dedi.

"Başka köylerde pek böyle adet görmedim"

Gelenek ve görevlerini ciddiye alan Işıklar Mahallesi sakinlerinden Esma Ekici, "Köyümüzün âdetidir böyle çörek, ekmek yaparız. Herkes konu komşu, eşimiz, dostumuz gelir. Böyle hepimiz bir giyiniriz. Ben başka köylerde pek böyle adet görmedim" şeklinde konuşurken, Hanım Karataş ise "Düğünlerde genelde takım giyinip otlu börek, siniler yapıyoruz, adet haline geldi. Kıyafetleri de düğün sahibi alır" dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)