Barbie 50 yaşında - Foto Galeri

BARBİE 50 YAŞINDA
Yaklaşık 30 cm. uzunluğundaki ilk Barbie, 1959 yılında New York Oyuncak Fuarı'nda tanıtıldı. Barbie piyasaya çıkar çıkmaz o kadar büyük ilgi çekti ki yıl dolmadan 350 bin oyuncak satılmıştı. Dört yıl sonra üretici firma ABD'nin en büyük 500 şirketi arasına girdi. 50. yıl kutlamaları nedeniyle, önümüzdeki ay düzenlenecek New York moda haftasında, 50 modacı, Barbie kıyafetlerinden esinlenerek hazırladıkları kreasyonlarını sergileyecek.

YENİ BARBİE İÇİN 100 BİN ÇOCUKLA MÜLAKAT
Barbie'nin üretici firmasında 50 modacı, 12 kuaför çalışıyor. Şirket bünyesinde, başında bir psikoloğun bulunduğu 30 kişilik bir ekip, her yıl çocukların tercihlerini saptamak için çalışıyor. Bu amaçla yılda yaklaşık 100 bin çocukla mülakatlar yapılıyor. Her yıl satılan Barbieler'in yaklaşık yüzde 90'ını yeni modeller oluşturuyor. Üretici firmanın kazancı yılda 3 milyar doları buluyor. Bu miktarın yaklaşık yarısını isim ve lisans gelirleri oluşturuyor.

ABD'DE HİÇ ÜRETİLMEDİ
Amerika'nın ikonlarından biri olan Barbie, ironik olarak hiç Amerika'da üretilmedi. İlk olarak Japonya'da yapılan üretim, 1967'de Tayvan'a, 1987'de de Endonezya ve Çin'e taşındı. 2007'de yayınlanan bir rapor, Çin'de bu oyuncağın yapımında çalışanların haftada yedi gün günde 15 saat çalıştıklarını ve Amerika'da 40 dolara satılan oyuncaklardaki işçilik maliyetinin 19 sent olduğu açıkladı.

BARBİE'NİN KARİYERİ..
Kariyerine model olarak başlayan Barbie elli yıl boyunca yüzden fazla meslekle uğraştı. Barbie'nin cv'sinde paleantolog, deniz piyadesi, aerobik hocası gibi pek çok meslek yazıyor. Barbie ayrıca, İtalyan, Parisli, İngiliz Karliyet ailesi mensubu, eskimo, Japon, Koreli, Jamaikalı ve Kızılderili olarak üretildi. Barbie'ye elbise tasarlayan ünlüler markalar arasında Armani, Givenchy, Calvin Klein, Donna Karan, Dior, Versace ve Vivienne Westwood bulunuyor.

SÜREKLİ GENÇ VE MASUM
50 yıl boyunca Barbie'nin görünümünde değişiklikler oldu. Barbie sürekli daha genç ve masum görünüşlü olmaya başladı. 1976'da yüzüne kocaman bir gülümseme eklendi. 2000'lere doğru beli incelirken, göğüs ve kalça çevresi küçüldü.

BARBİE BİR İNSAN OLSAYDI..
1995 yılında bir yeme-içme dergisi, Barbie'nin gerçek insan boyunda olsaydı, ölçülerinin 96-45-86 olacağını açıkladı. Finli araştırmacılar Barbie'nin vücut ağırlığının ve oranlarının adet görmesine engel olacağını açıkladılar. Avustralyalı psikolog Dr. Michael Carr-Gregg, Barbie'nin bacaklarının, kollarından yüzde 50 oranında daha uzun olduğunu hesapladı. (normal insanlarda bu oran yüzde 20) Bu da Barbie'nin yürüyemeyeceği anlamına geliyor. Barbie'nin ayakları o kadar küçük ki, gerçekte bu ayaklarla ayakta durması olanaksız. Ortalama bir kadının Barbie gibi görünebilmesi için 60 cm. daha uzun, belinin 15 cm. daha ince, göğüs ölçülerinin 12 cm daha büyük ve boynunun da 7 buçuk cm daha uzun olması gerekirdi.

"KIZLAR BARBİE GİBİ OLMAK İSTİYOR"
İngiltere Kültür Bakanı Barbara Follett bile Barbie'nin toplum üzerindeki etkisini itiraf etti: "Maalesef yeni yetişen kızlar sadece ünlü olmayı, halk ağzıyla söylersek Barbie Bebek olmayı düşlüyor."

BARBİE YASAKLARI
Suudi Arabistan'da Barbie yasaklandı. Yasaklama kararını duyuran bir posterde şunlar yazıyordu: "Dekolte kıyafetleri ve utanmaz pozlarıyla bu Yahudi Barbie bebekler, çöküntünün sembolüdür." İran'da Barbie bebekler altı yıl boyunca yasaklıydı ve polise bebekleri toplaması talimatı verilmişti ancak sonuç başarısız oldu. (NTV)