Aylardır İstanbul'u toplu taşımayla turlayan köpek Boji'ye, geçtiğimiz günlerde İBB tarafından takip cihazı takıldı ve bakımları yapıldı.
Sosyal medyada videolar, fotoğraflar derken büyük bir üne kavuştu Boji.
Takip sistemiyle Boji'nin bir gün içerisinde 29 durak ve en az 30 kilometre gezdiği de belirlendi.
İstanbullular Boji'ye büyük bir ilgi gösterirken isminin anlamı ve takip edilip edilemeyeceği de sorgulanıyor.
Boji ne demek, anlamı nedir? Boji köpek nerede? Boji nasıl takip edilir? gibi sorular merak ediliyor. İşte Boji hakkında merak edilenler...
BOJİ NASIL TAKİP EDİLİR?
Hem mikroçip hem mobil uygulama sayesinde Boji'nin hangi durakta olduğu kolayca tespit edilebiliyor. Boji'ye özel yapılan uygulama yalnızca Metro İstanbul Müşteri İlişkiler Müdürlüğü'nün telefonunda yüklü.
Boji'nin en çok tercih ettiği hat T1 Kabataş-Bağcılar Tramvay Hattı ancak seyahati Avrupa yakası ile de sınırlı kalmıyor, Anadolu yakasına geçerek M4 Kadıköy-Tavşantepe Metro Hattını kullandığı da oluyor.
Henüz Boji'yi takip etmek için herkesin kullanabileceği bir sistem geliştirilmedi. Boji, yetkililer tarafından adım adım izleniyor.
BOJİ NE DEMEK?
Boji sistemleri raylı sistem araçlarında hareketi sağlayan ve aracın geri kalan kısmını taşıyan, raylı sistem araçlarının bir parçası olarak tanımlanabilir.
Boji'in esas kullanım amacı uzun olan demiryolu taşıtlarının kıvrımlı raylarda daha uyumlu geçişini sağlamak, rayların pozisyonlarındaki düzensizlikleri engellemek, böylece de sürüşteki konforu artırmaktır.