Kahramanmaraş depremi sonrası pek çok vatandaş medyayı yakından takip etmeye devam ediyor. 10 ilimizi etkileyen depremde yaşananlar vatandaşların oldukça yıpranmasına sebep oldu. Depremin ruh sağlığını derinden etkilediğini ifade eden uzmanlardan ruh sağlığı hakkında önemli açıklamalar geldi.
Deprem sonrası pek çok psikolojik bozukluk görülebiliyor
“Üzücü, sarsıcı, nitelikte ve travmatik bir yaşam olayı olan deprem, öngörülemezliği ve tehdit ediciliği nedeniyle ruh sağlımız için oldukça travmatik bir deneyimdir. Akut dönemde korku, kaygı ve endişe yaratır, travma sonrası stres bozukluğu oluşumuna neden olabilir” yorumunda bulunan uzmanlar; afet yönetimi konusunda eğitim, öğretim, hazırlık, planlama ve zarar azaltma çalışmalarının önemini vurguladı.
Şiddetli depremi yaşamanın hem sağ kurtulanlar hem de yakınlarını yitirenler için farklı ruh sağlığı bozukluklarına sebep olabileceği söylenirken, sağ kalan kişi de yakınını kaybettiği için sağ kalmanın suçluluğunun görülebileceği ifade edildi. Uzmanlar sağ kalım suçluluğunun felaketi beraber yaşadığımız ama kaybettiğimiz yakınlarımıza karşı duyduğumuz bir yas tepkisinin devamı olduğunu ifade etti.
Deprem sonrası her şeyini yitiren insanlarda yaşama karşı bir anlamsızlık duygusu oluşur. Ayrıca bu gibi durumlardan sonra toplumsal psikoloji de oldukça olumsuz etkilenecektir. Bu süreçte depremi yakından yaşamayan toplumun diğer bireylerinde dahi yoğun bir öfke, yaşananlara karşı çaresizlik duygusu görülür.
Deprem korkusu olarak bilinen seismophobia nasıl önlenir?
Deprem korkusu ya da diğer ismiyle seismophobia’nın Türkiye gibi sık sık depremlerin meydana geldiği coğrafyadaki insanların beklenti anksiyetesini ifade ettiği biliniyor. Uzman isimler deprem korkusunun davranışçı terapiler ve ilaç tedavisi ile yenilebileceğini ifade ediyor. Ayrıca çocukların mutlaka göçük altında kalan kişilerin videolarını izlemekten uzak kalmaları gerekiyor.