Depremde üst katlar mı daha güvenlidir, alt katlar mı? İşte depremde binanın en güvenli bölgesi

zamanlarında pek çok vatandaş en üst katta olmanın yoksa en altta olmanın mı daha güvenli olduğu merak ediyor. Ayrıca binanın hangi dairesinin diğerlerine oranla daha güvenli olduğu da sorgulanan konular arasında yer alıyor. İşte yanıtı...

Depremde üst katta olmak mı daha güvenli, alt katlarda olmak mı?

Eğer deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmamanız gerekiyor. Çünkü deprem esnasında binayı terk etmeye çalışmak büyük tehlike doğurur. Hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlike haline gelir. Ayrıca üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. Bu sizin paniklemenize neden olabilir ancak böyle durumlarda sakin olmalı ve asla pencere ve balkonlardan atlamayı denememelisiniz.

Deprem anında yapmanız gereken ilk şey eviniz ve binadaki güvenli yerlere gidip depremin geçmesini beklemek olmalıdır. Sarsıntının bitişinden 10 saniye sonra dışarıya çıkıp güvenli bir alanda bekleyebilirsiniz.

Depremde en altta katta olmak güvenli mi?

Depremde en alt katta oturan pek çok vatandaş bunun güvenli olup olmadığını merak ediyor. En alt katta belki de sadece deprem anında çabucak dışarıya çıkmanız açısından mantıklı olarak ifade edilmektedir. Bir evi taşıyan binanın temeli ve kolonlardır. Bu sebeple temelin iyi mühendisler tarafından inşa edilmesi oldukça önemlidir. Ayrıca sağlam olması da önemlidir. Binanın temeli ile ilgili fikir sahibi olmak için en alt kata yani zemin katına göz atılmalıdır. Zemin katın her yerinin duvar olması önemlidir. Duvarların yıkılıp, bölünerek kullanılmamalıdır.

Özellikle son dönemde yapılan bazı projelerde kullanılan perde beton ve kolon sistemleri yeni mühendislik anlayışına göre deprem gibi önemli bir afette dayanıklılığı artırmaktadır. Eski konutlarda genelde bulunmadığı bilinmektedir ancak yeni yapılan konutlarda mutlaka perde betonların bulunup bulunmadığı öğrenilmelidir.