DHA

Fatih Mevlanakapı'da 17. yüzyıldan kalma "Hacı Evliya Çeşmesi", Fatih Belediyesi Kültürel Mirası Koruma Müdürlüğü ekiplerinin çalışmasıyla yeni yerine taşındı.

Mimar Kasım Caddesi'nde yer alan Hacı Evliya Camii yanındaki Hacı Evliya Çeşmesi, kısa süre önce restorasyon çalışmasıyla yenilendi.

Tarihi çeşme, yoğun yapılaşma ve trafik akışının artması nedeniyle Fatih Belediyesi ekipleri tarafından daha önce belirlenen başka bir noktaya taşındı.

70 ton ağırlığındaki Hacı Evliya Çeşmesi yapısal bütünlüğü bozulmadan, önce elmas uçlu tellerle alttan kesildi.

Ardından da vinç yardımıyla yerinden kaldırılıp, birkaç metre uzakta bulunan güvenli bir noktaya taşındı.

70 TONLUK ÇEŞME TAŞINDI

Fatih Belediyesi Kültürel Mirası Koruma Müdürlüğü ekipleri, tarihi çeşmenin temelini elmas uçlu tellerle kesip çelik konstrüksiyon yaptı. Ekipler daha sonra çeşmenin taşınacağı yere beton atıp, alanı güvenli hale getirdi.

Yaklaşık 70 tonluk yapı, 2 vinç vasıtasıyla yerinden kaldırılıp yeni yerine taşındı. 17. yüzyıldan kalma çeşme, çalışmaların ardından yeni yerinde su vermeye başlayacak.

"KÜLTÜREL MİRASA SAHİP ÇIKMAK İSTİYORUZ"

Fatih Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet Özçelik, "İstanbul’daki kültürel mirasın üçte biri Fatih’te bulunmaktadır. Biz de Fatih’te, Fatih Belediyesi olarak bu kültürel mirasa sahip çıkmak ve gelecek nesillere aktarmak istiyoruz.

Bu bağlamda çeşmeden sübyan mektebine, sübyan mektebinden hazirelere, hazirelerden camilere varıncaya kadar Osmanlı’dan ve tarihimizden kalan eserleri restore ederek gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz.

Bu bağlamda bugün 100. çeşmemizin suyunu akıtmaya uğraşıyoruz. 99 çeşmemizden suyu akıttık, bu 100. çeşme. 17. yüzyılda yapılan bir çeşme. Dokusu sağlam olduğu için bu çeşmeyi tarihi dokuyu hiçbir şekilde bozmadan taşımış olduk." diye konuştu.

"ELMAS UÇLU TELLERLE YAPI ALTTAN KESİLDİ"

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı Bilgisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Selim Ökten, "Hacı Evliya Cami Çeşmesi trafik ve taşıt yükünün artması sebebiyle ve yapılaşma sebebiyle birlikte yola çok yakın kalıyordu. Taşıtlar ve tarihi eser için tehlike arz ediyordu. Biz ilk olarak bu yapıyı özgün haliyle yapım sistemiyle, tehlike arz etmeyecek şekilde geri taşımayı düşündük, tamamen kültür mirası eseri korumak için.

Bunun için yapının altına çelik konstrüksiyondan bir iskele yapıldı. Daha sonra maden ocaklarında mermerlerin kesildiği şekilde elmas uçlu tellerle yapı alttan kesildi ve bütünlüğüne zarar gelmeyecek şekilde 3 metre yeni yerine ve temele taşındı. Uzun yıllar kültür mirası olarak hizmet vermeye devam edecek." dedi.

"YAPI BÜTÜNLÜĞÜNÜ BOZMADAN GERİYE VE ÜST KOTA TAŞIMIŞ OLDUK"

Fatih Belediyesi Kültürel Miras Koruma Müdürü Sümeyye Meryem Arslan, "Hacı Evliya Çeşmesi karşısında bulunan camiyle birlikte 17. yüzyılda padişahın imamı tarafından inşa ediliyor. Çeşme ve camiden oluşan bir külliye. Daha sonra 19. yüzyılda II. Mahmut döneminde devlet erkanı tarafından tekrar tamir ettiriliyor. Biz bundan, o dönem içerisinde çeşmenin bazı sıkıntılar yaşadığını anlıyoruz. Çeşmenin üzerinde 19. yüzyıla ait bir kitabe bulunuyor.

Kesme taştan inşa edilmiş küçükkare planlı bir çeşme. Daha önce farklı eklentiler yapılmıştı, biz bu eklentileri çeşme üzerinden sökerek aldık. Yol kotunun yükselmesi sebebiyle maalesef çeşme yarısına kadar toprak altında bulunuyordu. Şu anda Fatih’te bir tarihi ana şahitlik ediyoruz.

Bunu yaparken biz 'Miras Fatih' olarak küçük ama dev bir kadroyuz. Ekibimizde birçok restoratör mimar arkadaşımız var. Onların da büyük gayretleriyle bu çeşmeyi biz bulunduğu yerden alarak bir bütün halinde yapı bütünlüğünü bozmadan geriye ve üst kota taşımış olduk. İnşallah çeşme özgün işlevinde bundan sonra yüzyıllar boyunca hizmet vermeye devam edecek." şeklinde konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı (DHA)