Tekirdağ'daki Perinthos Antik Kenti'nde heyecan uyandıran buluşlar
DHA

ilçesi Bayraktepe mevkiinde bulunan 5 bin yıllık geçmişe sahip Perinthos Antik Kenti'ndeki kazı çalışmaları, 2021 yılından bu yana aralıksız sürüyor.

Antik kentin içerisindeki Trakya’nın en büyük tiyatrosu olma özelliğine sahip tiyatroda yeni buluntular ortaya çıkarıldı.

Tiyatro, kentin tepe kısmındaki 1,5 kilometre uzunluğunda 500 metre genişliğindeki kalıntılar arasında buluyor.

Kazılarda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem, kazı başkanlığı görevini yürütüyor.

“TİYATRO BÖLÜMÜNE ODAKLANDIK”

Erdem, yaptığı açıklamalarda kazıların 2022 yılından itibaren tiyatro bölümüne odaklanıldığını ifade ederek, "Ancak çok büyük bir antik kentten söz ediyoruz. Burası 'Trakya Eyaleti'nin başkenti. Trakya'nın en önemli, sadece Türkiye Trakya'sı değil, bütün Antik Trakya'nın en önemli antik kentlerinden biri. Hakimiyet alanı çok geniş bir alana yayılıyor. Teritoryumu ve iki büyük limanı, nekropol alanları ve akropolis kısmı yani büyük tapınakların kamu yapılarının bulunduğu ve tiyatronun da bulunduğu kısım. Ayrıca aşağı şehir kısmı mevcut. Aşağı şehir de bugünkü modern yerleşim. Dolayısıyla çok büyük bir antik kent." dedi.

“HALA İŞ GÜCÜ İHTİYACIMIZ VAR”

Çalıştıkları alanın Trakya'nın tek bilinen tiyatrosu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Erdem, "Anadolu'nun büyük tiyatrolarıyla yarışacak, boy ölçüşebilecek kadar büyük. 140-110 metrelik ölçüleriyle oldukça heybetli ve her ne kadar oturma sıralarına ait taşlar yerinde olmasa da eksi 5 metrede biz bunlara ulaştık. Şimdi bu demek ki tiyatro üzerinde 5-6 metrelik bir dolgu var.

Bu dolguyu kaldırmak durumundayız. Sahne binasından başladık ve sahne binasının ortaya çıkartılması için. Ancak dolgunun çok dikkatli kaldırılması gerekmekte. Çünkü bu sene mesela çok farklı buluntular geliyor. Heykel parçaları, mimari süsleme parçaları, sahne binasına ait çok özenilmiş süsleme parçaları, freskler, renkli mermerler.

Ve yine hemen eksi 1 metrede bir heykel buluntumuz ve bir mezar var. Tekil bir mezar. Tabii bütün bunları çok dikkatli kazmak gerekiyor. Buluntuların kaybedilmemesi açısından. İş gücü, insan gücüyle yapılan bir iş bu. Dolayısıyla bu kadar büyük bir alanı çok fazla sayıda işçiyle ancak daha hızlı kazabiliriz. Ama özellikle şunu belirtmek gerek.

Yani hız önemli değil. Hızlı kazıp açığa çıkarmak önemli değil. Buluntu kaçırmamak önemli. Ama bu boyutta bir yapı için çok daha fazla sayıda iş gücüne dolayısıyla işçiye ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Erdem, 20'si öğrenci, 60'ı işçi 80 kişiyle kazı çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, "Ama bu boyutlu bir yapı için o da yeterli değil. Daha çok hızlanması için, daha çok desteğe, maddi desteğe ve iş gücüne, işçiye ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.

“EN AZ 150 İŞÇİ”

Prof. Dr. Erdem, çok dikkatli çalıştıklarını söyleyerek, "En az 150 veya üzerindeki işçi sayısıyla bu alanlar daha hızlı açılabilir. Desteklerimiz var tabii ki. Başta Kültür Bakanlığı olmak üzere. Bu sene Kültür Bakanımızın Geleceğe Miras Projesi kapsamındaki desteğini umut ediyoruz. Bunun dışında geçen senelerde Türk Tarih Kurumu destek vermişti.

Ve tabii ki üniversitemiz Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörlüğü Bilimsel Araştırma Projesi biriminin destekleri var. Bunun dışında çeşitli kamu kuruluşlarının, çeşitli firmaların destekleri var. Esas destek de belediyemizden. Ancak bu destekler kentin tümünü, antik alanların hepsini açmak için tabii ki yeterli değil. Yine kazısını sürdürmekte olduğumuz tiyatro bazında konuşursak çok daha fazla işçiye ihtiyacımız var ve daha çok desteğe ihtiyacımız var." şeklinde konuştu.

“TURİZMDE BÜYÜK SES GETİRECEK”

Kazıda konuk uzmanlar ve bilimsel ekibin 40 kişiyi bulduğunu söyleyen Prof. Dr. Erdem, "Bu ekip içerisinde jeofizik çalışmaları yapan hocalarımız var. Mimari belgelemeler yapılıyor. Su altı araştırmaları yapılıyor. Antropolojik incelemeler, hayvan kemikleri incelemeleri ve restorasyon işlemleri de uzmanlarımız tarafından yapılıyor.

Kazı tamamen bittiğinde bölge, turizm açısından önemli bir bölge olacak. Antik kentin tamamının ortaya çıkartılması tabii ki çok büyük zaman alacak. Ama yapı bazında, örneğin çalışmakta olduğumuz tiyatronun ortaya çıkartılması bile büyük ses getirecektir.

Trakya'mız tarımıyla, sanayisiyle ön planda, neden turizmiyle ön planda olması. Dolayısıyla bu tür bir yapının, bir antik kentin de bir prestij yapısının ortaya çıkartılması insanlarımız üzerinde çok olumlu bir etki yaratacağını düşünüyorum ve hem kültürel hem de turizm anlamında da büyük ses getireceğini düşünüyorum." diyerek antik kentin turizm açısından önemini dile getirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı (DHA)