Dijital dolandırılmaya karşı 7 önlem

Çevreden ve yayınlanan haberlerden, dijital araçlar yoluyla yapılan dolandırıcılık olaylarını daha sık duymaya başladık.

Mobil bankacılık uygulamalarından geldiğini sandığı mesaj linklerine tıklayanlar, telefonda soruları "evet" diye cevaplayanlar ya da sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı alışverişe onay verirken kredi ve banka kartının şifresini girenler, tüm birikimini kaybediyor.

Mağdurların arasında haberi olmadan adına kredi çekilenler de var.

Küçük bir dalgınlık ya da kontrolsüz güven duygusu, dolandırıcıların ekmeğine adeta yağ sürüyor.

Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve tüketici dernekleri, örnek olayları açıklayarak vatandaşları paralarını kaptırmamaları doğrultusunda sık sık uyarıyor.

Ben de bu uyarıları tekrar gündeme getirerek, şöyle sıraladım:

1. Havale-EFT yoluyla para gönderirken açıklama kısmına, alıcının kim olduğu ve işlemin ne için yapıldığına ilişkin detaylı bilgi yazın.

2. Havale/EFT yapmadan önce, alıcının IBAN numarasının ve adının doğru yazdığını kontrol edin. Kira ödemesi ve internet üzerinden alışveriş gibi durumlarda açıklama kısmı önem taşıyor.

3. İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde dekontlardaki açıklamalar resmi belge niteliğinde. Dekontları belirli bir süre saklayın.

4. Hesaplarınıza gelen şüpheli işlemlerde bankayla iletişime geçin. Gönderenin kim olduğu ve havalenin ne için yapıldığını doğrulayın.

5. Ek hesapların ek limit artışı için hayat sigortası zorunluluğu yok. Bunu bilin, teklifleri bu bilinçle değerlendirin.

6. Bankadan sorununuza tatmin edici bir cevap alamazsanız Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) şikayette bulunun.

7. Ayrıca tüketici hakem heyetlerine başvurabilirsiniz. Tüketici hakem heyetleri ilçelerde kaymakamlıklarda veya illerde il ticaret müdürlüklerinde görev yapıyor. Ayrıca e-Devlet üzerinden de başvuru yapabilirsiniz.

Başa dön