Karıncaların kendinden ağır yükleri kaldırabilmelerinin nedeni bakın neymiş…
ensonhaber.com

Hemen herkesin dikkatini çeken ve oldukça ilginç olan noktalar arasında küçücük bir karıncanın kendinden kat be kat büyük bir kırıntıyı kaldırması ilk sıralarda yer alır. Küçücük bedenleri ile bunu nasıl yapabildikleri ise oldukça merak edilir. Bakın o kendinden büyük yükleri altında ezilmeden nasıl taşıyorlarmış…

Çoğu kişi birkaç poşet taşıdığında değim yerindeyse kolları kopacakmış gibi hisseder ve kısa bir süre içinde yorulur. Biz de bile hal böyleyken küçücük karıncaların kendinden büyük kırıntıları taşıyor olmaları oldukça enteresandır.

Karıncalar oldukça küçük canlılar olduklarından güçlerini de ona göre orantılayarak büyük kırıntı parçalarını nasıl taşıdıklarını oldukça merak ederiz.

Hemen herkesin denk geldiği bu ilginç durumun nedeni her ne kadar merak ediliyor olsa da bilinmez. İşte karıncaların kendinden büyük kırıntıları kolaylıkla taşıyor olabilmelerinin arkasındaki neden…

Güçleri kendileri kadar küçük değil…

Herkes için oldukça ilginç olan durumlar arasında yer alan karıncaların büyük kırıntılar taşıyabilmeleri aslında onları oldukça hafif olmasından kaynaklanıyormuş.

Bizler için genellikle vücut ağırlığıyla gücün orantılı gitme durumu karıncalar için oldukça farklıymış. Vücut ağırlıkları yok denecek kadar az olması kas güçlerini daha iyi kullanmalarını sağlıyormuş.

Ohio State Üniversitesi, tarafından yapılan bir araştırmada karıncaların bu durumlarıyla alakalı çarpıcı bir gerçek ortaya konuldu. Mikroskop altında incelenen karıncaların eklem dayanıklılığını ölçmek için de bir disk üzerine yerleştirdiler. Sonuç ise inanılmazdı, karıncaların, kendi ağırlıklarının 3500-5000 katı kadar kuvvete dayanabildikleri gözlemlendi.

Ayrıca taşıdıkları cismin ağırlığı da, boyun eklemleri sayesinde ayaklara aktarılıyor. Bu güçlü boyun eklemleri sayesinde de ağır yükleri kolaylıkla taşıyabiliyorlar.