Ölmeden cennete giren peygamber hangisidir? Cennete giren ilk peygamber
Editör: Yağmur Dinç

Müslümanlar için cennet, dinin temel inançlarından biridir ve son derece önemlidir. İslam'a göre, cennet, inananların ebedi saadet ve mutluluğa erişeceği, sonsuz nimetlerle dolu olan Allah'ın cömertlik ve lütfunun tecellisi bir yerdir.

Cennet, Allah'ın inananları ödüllendirdiği ve onlara sonsuz mutluluk verdiği yer olarak kabul edilir.

Cennetin nasıl bir yer olduğu herkes tarafından merak edilir ancak ölmeden görmek mümkün değildir.

Ancak, vefat etmediği halde cennete giren bir odluğu rivayet edilmektedir.

Peki, hangi peygamber cennete girmiştir? Ölmeden cennete giden peygamber kimdir? İşte yanıtı...

Ölmeden cennete giren peygamber: Hz. İdris

Hz. Ümmü Seleme'nin, bildirdiğine göre: İdris aleyhisselam, Ölüm Meleğinin dostu idi. Ondan, cenneti ve cehennemi kendisine göstermesini istedi. O da onu, yükseltti.

İdris aleyhisselam, cehennemi görünce, ondan korktu, az kalsın bayılacaktı.

Azrail, onun üzerine kanadını gerip: "Gördün onu, değil mi?" dedi. İdris aleyhisselam: "Evet! Bugüne kadar, onu, hiç görmemiştim!" dedi.

Ölüm Meleği, cenneti görünceye kadar onu götürüp cennete girdi ve İdris Aleyhisselama: "Cenneti de gördün değil mi?" dedi. İdris aleyhisselam: "Evet! Vallahi, burası, cennettir!" dedi. Ölüm Meleği: "Haydi, gördüğüne git!" dedi. İdris aleyhisselam: "Nereye gideyim?" diye sordu. Ölüm Meleği: "Nerede olmak istersen, oraya git!" dedi. İdris aleyhisselam: "Hayır! Vallahi, ben, oraya girdikten sonra, çıkmam!" dedi.

Ölüm Meleğine: "Sen, onu, oraya koyma! Oraya girince, hiç kimse için, bir daha oradan çıkmak yoktur!" denildi. (Deylemi, Firdevs, 1/224-225, no: 862)

Kuran'da Hz. İdris ile ilgili olarak sınırlı ancak önemli bilgiler bulunmaktadır. Meryem Suresi'nde şu ayetlerde adı geçmektedir:

"Andolsun, İdris'i de an. O, sabırlı ve çok güzel bir kuldu. Biz onu yüksek bir makama yerleştirdik." (Meryem Suresi, 19:56-57)

Bu ayette geçen "yüksek bir makam" ifadesi, İdris'in Allah'ın katında özel bir konumda olduğunu ve ona yücelik verildiğini ifade etmektedir.