Avrupa Birliği liderleri, Birliğin yeni yöneticilerini seçti
İHA

(AB) ülkelerinin liderleri, ve iç/dış siyasi öncelikleri belirlemek üzere Belçika'nın başkenti Brüksel'de toplandı.

AB Liderler Zirvesi'nde, 6-9 Haziran'da yapılan AP seçimlerinin ardından AB'yi gelecek 5 yılda yönetecek isimler belirlendi.

AB Komisyonu Başkanlığına yeniden Ursula von der Leyen önerildi

AB Konseyi Başkanı Charles Michel sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, AB Komisyonu Başkanlığına 5 yıl daha Ursula von der Leyen'in devam etmesinin önerildiğini duyurdu.

AB Konseyi Başkanı Antonio Costa oldu

Michel, AB Konseyi Başkanı olarak eski Portekiz Başbakanı Antonio Costa'nın seçildiğini belirterek, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi olarak Estonya Başbakanı Kaja Kallas'ın önerildiğini bildirdi.

Costa sosyal medya üzerinden yayınladığı paylaşımda, “Yeni Avrupa Konseyi Başkanı olma sorumluluğunu güçlü bir vazife bilinciyle üstleneceğim.” diye yazdı.

1 Aralık itibarıyla görevi devralacağını açıklayan Costa, önümüzdeki beş yıl boyunca 27 üye ülke arasındaki birliği teşvik etmeye ve Avrupa Konseyi’nin bugün üzerinde uzlaştığı stratejik gündeme odaklanacağını ifade etti.

Josep Borrell yerine aday gösterildi

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in yerine aday gösterildiğini doğrulayan Kallas ise, “Vatandaşlarımızın özgürlüğü, güvenliği ve refahını korumak için Avrupa’nın etkili bir küresel ortak olduğundan emin olmak üzere birlikte çalışmaya devam etmemiz gerekiyor.” dedi.

Costa hariç diğer isimlerin görevlerini üstlenebilmeleri için 16 Temmuz'da AP Genel Kurulu'ndan güvenoyu almaları gerekecek.

AB ile Ukrayna arasında güvenlik anlaşması imzalandı

AB Liderler Zirvesi çerçevesinde ayrıca Avrupa Birliği ve Ukrayna arasında Brüksel’in Kiev’e askeri yardımlarının devam edeceği taahhüdünü içeren bir güvenlik anlaşmasına imza atıldı.

Anlaşmaya Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Avrupa Komisyonu Başkanı ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel imza attı.

Belge, AB ve üye ülkelerin şimdiye kadar Ukrayna’ya toplam 108 milyar Euro tutarında yardım sağladığını ifade ediyor.

Belgede, “AB, Ukrayna’ya ve halkına ihtiyaç duyulan tüm siyasi, mali, ekonomik, insani, askeri ve diplomatik desteği gerektiği sürece ve ihtiyaç duyulan yoğunlukta sağlamaya devam etmeye kararlıdır.” deniliyor.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)