Haftada en az üç gün balık yenilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar mevsimine göre seçim yapmanın da önem taşıdığını ifade ediyor. Peki ekim ayında hangi balıklar tüketilmeli?
2/9
Balığın tadı ve kalitesi mevsime göre değişir. O nedenle hangi ay hangi balık yiyeceğini bilmek çok önemlidir. Denizdeki ekosistemin bozulmaması için de yumurtlama döneminde olan balıkların tüketilmemesi gerekir. Yavru ve yumurtlamak üzere olan balıkları yemeniz bir sonraki balık sezonlarında, balık stoklarının çok hızlı düşmesine ve türlerin yok olmasına neden oluyor. İşte bunlara sebep olmamak için ekim ayında bu balıkları tüketin...
3/9
İSTAVRİT
Küçük balıklar arasından en çok tüketilen ve sevilen türden biri olan istavrit, ekim ayında oldukça lezzetlidir. Akdeniz, Karadeniz ve Marmara’da yaygın olarak bulunur. Yılın her zamanında tutulabilen bir balık olan istavrit, fiyat olarak da uygundur. Genellikle kızartma ve buğulama olarak tercih edilen istavrit, içerdiği besin değerleri ile sağlığa faydalıdır.
İstavrit balığı, düzenli tüketildiğinde hormonların düzenlenmesine yardımcı olur. Kalp ve damar sağlığını güçlendirerek kolestrolün düşmesinde etkilidir. Omega 3 deposu olan istavrit, metabolizmayı ve bağışıklık sistemini düzenler. Yüksek kan basıncını düzenleyerek vücudun dengesini sağlar.
4/9
EKİM AYINDA HANGİ BALIK TÜKETİLMELİ?
PALAMUT
“Ekim ayında hangi balık yenir?” dendiğinde ilk akla gelen palamut balığı oluyor. Marmara Denizi ve Karadeniz’de rastlanan palamut balığı ülkemizde oldukça sevilen ve bolca yenilen bir balık türüdür. Palamut balığı, fosfor, sülfür ve vanadyum açısından zengin bir balıktır. Balık türleri arasında etinde en çok D vitamini ve protein bulundurun balıkların başında gelir.
Palamut balığı hücre yenileyici özelliğe sayesinde cildin daha sağlıklı olmasında önemli rol oynar. İçerdiği A vitamini nedeniyle göz sağlığı açısından önem taşır. Folik asit, demir, potasyum, fosfor ve Omega 3 yağ asidi içeren Palamut, kolesterole iyi gelmesi nedeniyle tercih edilen bir balıktır.
5/9
LEVREK
Levrek, ülkemizde tüketilen kıymetli balık çeşitlerinden biridir. Ağırlıklı olarak bölgelerimizden Ege ve Akdeniz’de bulunmaktadır. En çok tercih edilen yöntemlerin başında ızgarada pişirmek gelmektedir. Soğuk denizlerde yaşayan levrek balığı, içeriğindeki vitamin ve minerallerle sağlıklı bir besin kaynağıdır. Levrek balığı yüksek oranda protein, omega, çinko, sodyum, selenyum, potasyum, fosfor, magnezyum ve kalsiyum içermektedir.
Levreğin en büyük özelliği kalp hastalıkları, düşük kolesterolü ve kan basınçlarını önlemek için yardımcı olmaktadır. Levrek balığı vücudun sağlıklı yapısını korumak ve bağışıklık sistemlerini arttırmak için ihtiyaç duyduğu A vitamini ve D vitamin açısından oldukça iyi kaynaklıdırlar.
6/9
LÜFER
Lüfer Balığı Akdeniz, Karadeniz, Marmara, Hint Okyanusu ve Atlas Okyanusu'nda sürüler halinde dolaşan pullu bir göçmen balıktır. Ekim ayı lüferin en lezzetli olduğu aylardan biridir. Şubata kadar da devam eder.
Lüfer balığı oldukça güçlü bir B12 vitamini kaynağıdır ve vücudun enerji üretmesinde etkilidir. Antioksidan olan ve hücreleri koruyan selenyum, kalp ritminin düzenlenmesinde etkili rol oynayan magnezyum, Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri, potasyum, fosfor, çinko, bakır ve sodyum mineralleri lüfer balığında bulunur. Kalp sağlığı açısından tüketilmesi önem taşıyan lüfer yorgunluk ve halsizliğe iyi gelmektedir.