Zeynep Karagöz, robotel projesiyle çocukların hayallerini gerçekleştirdi
Sosyal girişimci Zeynep Karagöz, doğuştan uzuvları olmayan ya da rahatsızlık ve kaza sonucu uzuvlarını kaybedenlere 3 boyutlu yazıcıyla protez el tasarlıyor.
Sosyal girişimci Zeynep Karagöz, doğuştan uzuvları olmayan ya da rahatsızlık ve kaza sonucu uzuvlarını kaybedenlere 3 boyutlu yazıcıyla protez el tasarlıyor.
2/12
Türkiye'de ilk 3 boyutlu yazıcıyı kullanan ekipte yer alan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü mezunu Zeynep Karagöz ve iki arkadaşı, "İnsanların hayatına nasıl dokunabilirim?" düşüncesiyle çıktıkları yolda, Amerika merkezli uluslararası iyilik hareketi olan Enabling The Future ekibinden ilham aldı.
3/12
İLK ROBOT ELİ 2014'TE TASARLADI
Dünyada uygulanan bu iyilik hareketini Türkiye'ye uyarlayan Karagöz, ilk robot eli, 2014'te matbaada çalışırken 4 parmağını kaybeden 18 yaşındaki Mehmet Ali Toprak'a yaptı.
Bu sosyal sorumluluk projesine talepler arttıkça bir sivil toplum ağına dönüşen iyilik hareketi, 2017 yılında "Robotel Türkiye Derneği" oldu.
O günden beri herhangi bir bedel talep etmeden ihtiyacı olan çocuklar için mekanik el tasarlayan Zeynep Karagöz, yardımseverleri Robotel Türkiye Derneğine gönüllü olmaya davet ediyor.
4/12
GÖNÜLLÜLER DEVREDE
Hayatın akışı içinde karşılaştığı bir projeden etkilenerek kariyerine farklı bir yön veren Zeynep Karagöz, yıllardır emek harcadığı iyilik hareketini anlattı.
Tasarım atölyesinde çeşitli teknolojileri bir arada kullanan bir ekip olarak çalıştıklarını belirten Karagöz, "Bu teknolojilerden biri, 3 boyutlu yazıcıydı. Bu teknolojiyi kullanarak insanlara faydalı olacak bir proje yapma derdi içerisindeydik. 2014'te yurt dışında Enabling The Future diye bir grupla karşılaştık. Bu grup, 3 boyutlu yazıcı teknolojisinin kişiye özel üretim avantajını kullanarak, çok ucuz maliyetli malzemelerle eli ve parmağı olmayan çocuklara mekanik eller tasarlıyor. Onlarla karşılaşınca 'İşte budur.' dedik." diye konuştu.
5/12
İLK ROBOT ELİ 2014'TE YAPTILAR
İlk robot eli 2014'te Mehmet Ali Toprak'a yaptıklarını anlatan Karagöz, kurdukları "Robotel.org" internet sitesinde dokümanları, modelleri, tasarımları, yaptıkları işin sürecini aktardıklarını anlattı. Karagöz, Mehmet Ali'nin eli kullanışının görüntülerini ve dokümanlarını da yayınladıklarını söyledi.
Bunu bir sosyal sorumluluk projesi olarak düşünüp kendi işlerine döndüklerini dile getiren Karagöz, gelen talepler üzerine ihtiyacı olanlara mekanik eller üretmeye devam ettikleri bilgisini verdi.
6/12
"GÖNÜLLÜ HARİTASI OLUŞTURDUK"
Şehir dışından ilk el talebinin Konya'dan geldiğini belirten Karagöz, şöyle devam etti:
"Çok yoğun çalıştığımız için aileyi İstanbul'a davet ettik, onlar gelemedi, biz de gidemedik. Dedik ki 'Biz bu işi parçalara ayırarak örgütleyebilir miyiz?' Sosyal medyanın ve internetin de gücünü kullanarak süreçleri parçaladık. Tasarımı, modellemeyi, ölçü almayı, baskı işlemini farklı farklı kişilerin ortaklaşa bir arada yapabileceği gönüllü haritası oluşturduk ve 'Robotel' artık yavaş yavaş ayağa kalkmaya başladı."