AA

Tosyalı Holding ve BMC Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Avrupa'nın en büyük sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul tarafından, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, 6 bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının destekleriyle, İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen SAHA EXPO Fuarı'nda soruları yanıtladı.

Yerli motor projelerinin ulusal savunma sanayiinin bağımsızlığını bir adım daha öteye taşıdığına vurgu yapan Tosyalı, "Çünkü yurt dışından temin ettiğiniz her ekipman satın alırken bir taahhüt içeriyor. Şuralarda kullanamazsınız, ihracat yapamazsınız, yapacaksanız bizden izin alacaksanız gibi. Biz BMC POWER ile özellikle Kara Kuvvetlerimizin araçlarının yurt dışına bağımlılığını tamamen ortadan kaldırmış olduk." diye konuştu.

Geçen yıl VURAN araçlarını yüzde 100 yerli BMC POWER motorlarıyla buluşturduklarını anımsatan Tosyalı, bu yıl da KİRPİ araçlarını BMC POWER motoruyla üretime başladıklarını belirtti.

"KARADAN SONRA DENİZDE YERLİ MOTOR DÖNEMİ"

Kara araçlarının güç gruplarında yakaladıkları başarıların deniz kuvvetlerinin de ilgisini çektiğini bildiren Tosyalı, şirkete BMC Marin motorunu üretme onurunun verildiğini söyledi.

Tosyalı, bu durumun kendileri için heyecan verici olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

Çünkü artık deniz araçlarımızda da yerli ve milli motorumuz ve güç gruplarımız kullanılmaya başlanıyor. Küçük ve orta boy motorlarla başlıyoruz. Yerlileştirme ve dizaynı üzerine yoğun çalışmamız var. Geniş bir mühendis kadromuz var. Bu konuda da hiç bir yatırımdan kaçınmıyoruz. İnşallah adım adım Deniz Kuvvetlerimizin ihtiyacı olan marin motorları da kuvvetlerimize kazandıracağız.

"TANKTA SERİ ÜRETİM AŞAMASINDAYIZ"

ALTAY tankı için ürettikleri tank motoru hakkında da güncel bilgileri paylaşan Tosyalı, tank motoru üretme sürecinin büyük bir ihtiyaçtan ortaya çıktığını, yurt dışından tedarikte yaşanan sıkıntılar nedeniyle bu yöndeki çalışmaların başladığını aktardı.

Tosyalı, BMC POWER'in ilk kurulma sebebinin de bu olduğunu, o günden bu yana adım adım tank motorunun geliştirildiğini ifade etti.

ALTAY güç grubunun çok özel olduğuna vurgu yapan Tosyalı, şu bilgileri verdi:

Dünyada bunu 6 veya 7 ülke üretebiliyor. Bunlardan bir tanesi biziz. Biz motorumuzu ürettik. Test merkezinde yoğun testlerden geçiyor. Geçtiğimiz yıl ilk 2 tankımızı verdik. Kara Kuvvetlerimiz onu test ediyor. Bütün test aşamalarından sorunsuz geçti. Şimdi seri üretim aşamasındayız. Ankara'daki tank fabrikası yatırımımız da son hızla devam ediyor. Gelecek senenin sonuna doğru hem tank fabrikamız bütün birimleriyle bitmiş olacak hem de ilk tanklar üretilmiş olarak kuvvetlerimize teslim edilecek.

Tosyalı, kendi güç gruplarının test aşmaları tamamlana kadar ilk tanklarda Kore güç gruplarının yer alacağını anlattı.

"SAHADAN GELEN BÜTÜN TALEPLERİ GELİŞTİREREK ADAPTE EDEBİLİYORUZ"

ALTAY tankını geçen yıl teslim ettiklerinde Yeni ALTAY tankı diye anons ettiklerini hatırlatan Tosyalı, tankın ilk olarak 10 yıl önceki saha şartlarına göre projelendirildiğine işaret etti.

Muharebe sahasının artık daha nitelikli ekipmanlar istediğine dikkati çeken Tosyalı, "Yeni ALTAY tankı ile ilk ALTAY tankının sadece dış benzerliği kaldı. Elektronik kabiliyetleri ve uydu yer bağlantıları tamamen güncel, hatta gün ötesi. Yani geleceğin bütün olası teknolojileri Yeni ALTAY tankımızda var. Kuvvetlerimizle sıkı temas halindeyiz. Sahadan gelen bütün talepleri geliştirerek adapte edebiliyoruz." diye konuştu.

"İHRACATIMIZ ÇOK İYİ BİR NOKTADA"

Firmanın hedefleri hakkında da bilgi veren Tosyalı, BMC'nin Türkiye'nin en köklü şirketlerinden bir tanesi olduğunu söyledi.

Fuat Tosyalı, çok geniş bir portföylerinin olduğunu, bu portföy içinde çağın gerisinde kalmadan hatta ilkleri ortaya koyarak yollarına devam ettiklerini dile getirdi.

SAHA EXPO'da büyük ilgi gördüklerini ifade eden Tosyalı, "Hatlarımız dolu. Malınız iyiyse ve hakikaten kabiliyetliyse alıcısı da çok oluyor. Bir de bir yere bağlı değilseniz... Çok önceleri ihracatta büyük sorun yaşardık. Aracı üretirdik, motoru yurt dışından aldığımız için, filanca ülkeye satamazsınız. Oraya veremezsin, oraya yollayamazsın. Aylar süren izinleri olurdu. Şimdi bunlar yok. Artık masada oturup tokalaşıp kalkabiliyoruz. Onu için de ihracatımız çok iyi bir noktada." dedi.

DELİNEMEZ ZIRH

Tankların en büyük tehdidi olan zırh delici roketler, Altay'a işleyemeyecek.

Özellikle Aselsan tarafından geliştirilen ve farklı bir teknoloji ile üretilen bir tank zırhıyla donatılacak olan Altay, sahada düşmanın korkulu rüyası olacak.

Bu zamana kadar hiç denenmemiş ve gizli tutulan bir zırhla kaplanan Altay, sağlamlık ve güvenlikte rakiplerini geride bırakıyor.

KUVVETLİ TOP

Altay'ın kuvvetli zırhının içerisinde bir o kadar kuvvetli top bulunuyor. 120 mm ve 55 kalibre boyuttaki topla donatılacak olan Altay, ana silah olarak oldukça kuvvetli bir topa sahip olacak.

Vurucu güç kabiliyeti açısından da oldukça büyük bir kapasiteye sahip olacak olan Altay en az 8 kilometre öteden hedefi tam 12'den vurabilecek.

Aselsan ve Roketsan'ın üzerinde çalıştığı yeni teknolojiler ile Altay'ın menzilinin daha da artırılması planlanıyor.

SINIFININ EN HAFİFLERİNDEN

Heybeti ve donanımlarıyla öne çıkan Altay, bir o kadar da hafif.

Özellikle hareket kabiliyetini kolaylaştırmak adına hem güçlü hem sağlam hem de hafif malzemenin kullanılacağı Altay tankı tam 65 ton olacak.

Hafifliği sayesinde yüksek hareket kabiliyetine sahip olacak olan Altay, şimdiden rakiplerini geride bırakmayı çoktan başardı.

DÜŞÜK MALİYET YÜKSEK KALİTE

18 ay sonra banddan inecek olan ilk Altay hem maliyet hem de kaliytesiyle oldukça verimli bir silah olacak.

Mehmetçik'in ve vatanın yeni koruyucusu Altay, üretim maliyeti olarak muadillerinin yarısını yakalarken, kalitede ise dünyanın en isi olarak bilinen Alman Leopard'ını yakaladı.

Altay'ın üretimiyle Türkiye bu alanda da bağımsızlığını ilan etmiş olacak.

TEK RAKİBİ ALMAN LEOPARD

Türkiye'nin milli tankı olma özelliğini taşıyan Altay, henüz seri üretime geçmemesine rağmen teknik özellikleri ve donanımlarıyla Alman Leopard'ıyla kafa kafaya yarışıyor.

2. Seri üretime girdiğinde yılda 750 adetlik kapasiteye ulaşması planlanan Altay, bu başarıyla dünya savunma otoritelerinin de dikkatini çekti.

Altay ve Leopard'a ait bazı karşılaştırmalar:

ALTAY Mürettebat: Dört Ana silah: 120 mm 55 kalibre yivsiz Motor gücü: 1.500 beygir Maliyet (tahmini): 5.4 milyon $ Azami hız: 70 km

LEOPARD 2 Mürettebat: Dört Ana silah: 120 mm yivsiz Motor gücü: 1.500 beygir Maliyet: 5.7 milyon $ (2007) Azami hız: 72 km

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)