Ensonhaber YouTube kanalı önemli konuklarını ağırlıyor.
İlker Koç'un sunumuyla abonelerinin karşısına çıkan kanalda, dünyadan ve Türkiye'den gelişmeler ele alınıyor.
Magazinden siyasete çok sayıda konuğun katıldığı programda bu kez farklı bir içerik hazırlandı.
Türk Dünyası İş Konseyi Sözcüsü Onur Arvas ve eski bakan yardımcısı Bülent Aksu, Koç'un stüdyo konuğu oldu.
Gündeme dair değerlendirmeler yapılırken, iletişim konusu da ele alındı.
SpaceX'in Starlink Uyduları, Türkiye’de de görülmesinin ardından son zamanlarda sık sık merak konusu oldu.
"Finansal sağlıkları açısından büyük bir risk oluşturuyor"
Yayında da konu tartışılarak Starlinkler'in bir güvenliği açığı oluşturup oluşturmayacağı araştırılırken Arvas, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:
Yerel operatörlere rekabet oluşturabilecek yeni bir hizmet sunumuyla karşı karşıyayız. Milli güvenlik açısından operatörlerin uzun vadeli yatırımları, gelirleri, aynı zamanda finansal sağlıkları açısından büyük bir risk oluşturuyor. Vergi gelirleri açısından da önemli bir riskle karşı karşıya olduğumuzu ifade etmek isterim. Bu bir risk… Ama bu riski bertaraf edebilecek bilgi birikimine insan kaynağına ve teknolojiye sahibiz.
YAYININ TAMAMINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
"Düşük yörünge hizmet sunumunu hep beraber yaparız"
Kendi uydularımızı uzaya fırlatıp, uydu üzerinden yerli paydaşlarla beraber vermemiz gerekmektedir. Bu işin içerisinde dost ve kardeş ülkeler de dahil olur. Düşük yörünge hizmet sunumunu hep beraber yaparız. Bu uzak ve yapılamayacak bir teknoloji değil. Aynı TOGG’da başardığımız gibi bunu da başarabiliriz.
"Uydu üzerinden iletişim sağlayabilir hale gelecek"
Koç, 5G'nin sorması üzerine Aksu şöyle yanıt verdi:
Aslında 5G teknolojisi henüz kullanım alanları belli olmayan bireylerden ziyade, endüstriyel kullanıma yönelik olarak tasarlanmış bir teknoloji. Düşük yörünge uydularla beraber 5G teknolojisi de gelirse elimizdeki telefonların çoğu uydu üzerinden iletişim sağlayabilir hale gelecek.
"Dünyanın tamamına bu hizmeti verme konusunda liderlik eden bir şirket"
Bülent Aksu'nun açıklamalarından geriye kalanlar şu şekilde:
Starlink uyduları düşük yörünge uyduları üzerinden verilen telekom hizmet sunumlarıdır. Starlink özellikle bulunduğu coğrafyada aldığı destekler ve teşviklerle uzaya hatırı sayılır sayıda uydu göndermiş. Dünyanın tamamına bu hizmeti verme konusunda liderlik eden bir şirket. Bu hizmet sayesinde temelde amaçlanan kırsal bölgelerde yüksek kapasiteli internet hizmeti alan şirketlerin internet hizmetlerinin sağlanması.
Uydu üzerinden bu hizmeti verdiğinizde hem maliyet avantajı oluyor hem de çok hızlı hizmetler verilebilir hale geliyor. Bu teknolojinin önümüzdeki günlerde hangi yöne evrileceğini öngörmek çok kolay değil. Özellikle Starlinkin Tesla ile beraber cep telefonu üretimi üzerinde çalıştığı, bu cep telefonu üretimiyle uyduların üzerinden iletişimin sağlanması söz konusu olabilecek.
Bunun yanında yeni çıkan telefonlarla acil durumlarda acil iletişimlerinin düşük yörünge uyduları üzerinden telekom hizmeti vermeleri mümkün hale geliyor. Yavaş yavaş bu teknoloji kısıtlı alanlardaki telekom hizmetleri değil tüm iletişim hizmetlerinin cep telefonları üzerinden lokal operatörlere uğramadan sağlanmasına imkan verecek.
"Gazze’de üzülüyorsak teknolojinin eksik kalmasından dolayı"
Onur Arvas da yayında şöyle konuştu:
Ülkenin bulunduğu şu aşamada son zamanlarda gördüğümüz konu önem arz ediyor. Casusluklar artık insanlar üzerinden değil teknoloji üzerinden sağlanıyor. Starlink gibi teknolojiye sahip Elon Musk zihniyetindeki insanların haklı olarak kendi ülkemin menfaati zihniyetiyle bakılıyor. Gerçek anlamda Gazze’de üzülüyorsak teknolojinin eksik kalmasından dolayı. Çok tehlikeli uydu haberleşme sisteminin başkalarına bırakılarak yapılmasını tehlikeli buluyorum.
"Baz istasyonlarının daha sağlam binalara konulması bir artık gereklilik"
Bülent Aksu:
Operatörlerin gelirlerine ve yatırımlarında riskler oluşturacak. Rakip de çok daha ucuza ülkedeki loka ve yerel düzenlemelerin dışında hareket edebilecek imkanlara sahip şekilde operatörlere rakip olabilir. Türkiye'de yaşadığımız 10’dan fazla ilimizi etkileyen depremde operatörlerimizde bazı hizmet kesintileriyle karşı karşıya kaldık. Çok da eleştiri aldı. Operatörle yıllardır Türkiye'de baz istasyonlarının kurulması için çeşitli taleplerde bulunuyor. Bu problemin bir an önce ortadan kaldırılması, baz istasyonlarının daha sağlam binalara konulması bir artık gereklilik. Bununla ilgili yasal düzenlemelerin bir an önce otoriterler tarafından yapılması gerekiyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün baz istasyonlarının insan sağlığıyla ilgili zararlı olduğuna dair ispatlanmış bir şeyi söz konusu değil. İletişimi her yerde sınırsız istiyorsak baz istasyonlarını kurmak zorundayız. Dünyanın her yerinde depremler oluyor. En hazırlıklı ülke Japonya. Ülkede operatörlerinin yüzde 95 verimlilikle hizmet sağlaması yaklaşık 15 günü aldı. Bizim yaşadığımız depremde operatörlerimizin yüzde 95 verimliliğe kapasiteye ulaşması 5 günde oldu. Enerji kaynağı olmazsa baz istasyonları yıkılırsa, bu hizmeti beklememiz doğru olmaz. Dünya demiş ki, bu işe hazırlık yapan ülkelerde başka felaket durumlarında bu hizmeti sağlayabilecek ama sınırlı sayıda kişiye sağlayabilecek ayrı bir frekans üzerinden faaliyet gösteren bir operatör geliştirmişler. Kamu kurumlarının beraberce sağlamış odluğu bu hizmette operatör hizmet veremediği durumda bu frekans devreye giriyor. Onların ekipmanları çalışıyor. Kamunun iletişim hizmetini sağlıyor.
"Haberleşme bir ülkenin kalbi"
Onur Arvas:
Yerli operatörlerinin hiçbirinin satılmaması gerektiğini düşünüyorum. Haberleşme bir ülkenin kalbi. Bazı durumlarda parasal değerleri fazla olabilir. Gazze’deki kardeşlerimizin aileleri burada. Onlarla bir kere alo demek için verebilecekleri şeylerin sınırı yok. Bizim ülkemize gelen iş insanları, ilgili kurumların onaylarından gelirler. Anadolu inanı olarak söyleyebilirim ne kadar güvenebilirim. Müslüman kardeşlerimize destek olmak istiyorsak ilimle teknolojiyle de aşmamız gereken ortak akıllara hareket etmemiz noktalarda birleşelim.
"Teknolojileri yerlileştirmemiz ve siber güvenlik sağlanması çok önemli"
Bülent Aksu:
Starlink 60 ülkede faaliyet gösteriyoruz diyor ama baktığınızda bunların hepsi Afrika ülkesi. Kendi ayaklarının üzerinde duran ülkelerin çoğu Starlinke veya bu tür uydu operatörlerine lisans vermiş durumda değil. Veya bazı ülkeler geçici lisans vermişler. Dolayısıyla gelişen dünyada hızla gelişen teknolojik gelişmeler, 5G-6G ile beraber bu uydur işinin nereye evrileceğini şimdiden kestirmek kolay değil. Bu yüzden mutlaka bu teknolojileri yerlileştirmemiz ve siber güvenlik sağlanması çok önemli.
"Hak etmediğimi alamam zihniyetiyle hareket etmek lazım"
Onur Arvas:
Sahtekarlar sadece aç gözlüleri kandırır. Ülkem adına üzülüyorum. O kadar kötüye örnek göstererek insanlardaki güven duygusunu öldürdüğümüzü farkında değiliz. Şahsım olarak hayatımda hiç piyango bileti almadım. Ahlaki boyut olarak hak etmediğimi alamam zihniyetiyle hareket etmek lazım. Futbolcularımızın bu şekilde gündeme gelmesinden muzdaribim.
Vergi sistemimizde benim ortaklarım da var ifade ettiğim tek bir şey var şahsınızla muhatap olurum. Benim kursağımdan kul hakkını geçirme, bana en büyük iyiliği yaparsın. Bu zihniyeti bana küçük yaştan beri eğitim veren sistem vardı. Küçük yaşlarda başlayan çocuk şunu alabilirse; alın teri olmayan bir parayla huzurlu olamam… Bu şekildeki durumlarda prensip sahibi olabiliyor. Açıyorum Dilan Polat…. Onları gören aileler kolay para bu yöndeymiş diyor….
Daha Fazla Yorum Yükle
0 Yorum Yapılmış