Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bölgesinde temaslarını sürdürüyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği illerden biri olan Gaziantep'te konuşan Bakan Koca, içme suyu meselesine değindi.

"Şebeke suyu, içme suyu olarak kullanılabilir"

Koca, "Gerekli önlemler alınıyor. Gaziantep'te Nurdağı ve İslahiye haricinde şehir merkezindeki şebeke suyu, içme suyu olarak kullanılabilir." dedi.

Yapılan ölçümlere işaret eden Koca, alınan 998 örneğinden 938'inde klor oranının yeterli, 60'ında ise yetersiz bulunduğunu anlattı.

Su örneklerinin mikrobiyolojik ve kimyasal açıdan da analiz edildiğini aktaran Koca, bugüne kadar 736 su örneğinin alındığı, bu örneklerin 512'sinin sağlık açısından uygun, 103'ünün ise uygunsuz bulunduğu bilgisine yer verdi.

Salgın hastalığa rastlanmadı

Sağlık Bakanı ayrıca, deprem bölgesinde halk sağlığını tehdit edecek herhangi bir salgın hastalığa bugün itibarıyla rastlamadıklarını belirtti. Fahrettin Koca, yaptığı açıklamada çeşitli bilgileri aktardı:

"70 şehrimiz, adeta komşu oldu"

Bizler savaşta, afetler karşısında gücünü birleştirmiş, şartlara teslim olmamış bir büyük milletiz. Biliyor ve inanıyoruz. Bugünlerin üstesinden geleceğiz. Deprem 11 ilimizi etkiledi ama 70 ilimizde bütün insanlık duygularımızı harekete geçirdi. Deprem topraklarda yarılmalar meydana getirdi ama diğer 70 şehrimizi alıp afet şehirlerine adeta komşu yaptı.

Hizmet veren sağlık merkezleriyle ilgili veriler

Devletimizin tüm kurumları büyük devlet ne demektir, bunun tarihi cevabını vermek için yarıştı. Müsterih olalım. Her yeni günün akşamında acımız daha çok teselli bulmuş, darlığın yerini varlık almış olacak. Gaziantep'te 16 devlet hastanemiz, 1 üniversite hastanemiz, 2 toplum sağlığı merkezimiz, 167 aile sağlığı merkezimiz, sayısı 51'i bulan 112 istasyonlarımız ve 104 sağlık evimiz halen hizmet veriyor.

Sahra hastanesi sayısı

Bakan Koca, sağlık hizmetinde boşluğa meydan vermemek amacıyla 2'si İslahiye'de, 1'i Oğuzeli'nde, 1'i Nurdağı'nda olmak üzere toplam 4 sahra hastanesinin kurulduğunu dile getirdi.

Çadır kentlerde kurulan acil müdahale ünitelerinin sayısının 16 olduğunu belirten Koca, afetin evlerin yanı sıra çok ihtiyaç duyulacak sağlık hizmetinin verildiği yapıları da etkilediğini anımsattı:

Fahrettin Koca'dan hasar raporu

Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin A ve B blokları ile Nurdağı Devlet Hastanesi ağır hasarlı. İl genelindeki diğer sağlık kurumu binalarından 6'sı ağır, 5'i orta, 169'u az hasarlı durumda. 54'ünde hasar yok.

İl genelinde 627 eczane açık

Sağlık Bakanı, Gaziantep'te il genelinde 627 eczanenin aktif olarak hizmet verdiğini, afet bölgesinde 2 mobil eczane ile 2 sahra eczanesinin depremzede vatandaşlara ilaç ve eczacılık hizmeti sunduğunu kaydetti:

İslahiye ilçesindeki 19 eczane ile Nurdağı'ndaki 11 eczane maalesef hizmet veremiyor. Bu iki ilçede birer çadır eczane açıldı. Sahra hastanelerimizde ve müdahale çadırlarımızda eczane hizmeti veriliyor.

Gaziantep'teki sağlık profesyoneli sayısı, bu süreçte 11 bin 490'a kadar ulaştı. Bugünlerin iyi haberlerinden biri olarak şunu mutlulukla ifade edebilirim: Depreme bağlı sebeplerle tedavi altına alınan Gaziantepli hastalarımızdan 25 bin 276'sı taburcu oldu.

Köylerde uygulanan aşı dozu sayısı

Depremzede 656 hastamızın tedavisi serviste, 96 hastamızın tedavisi ise yoğun bakımda devam ediyor. Afetin yaşandığı ilk günden bu güne cerrahi müdahale yapılan Gaziantepli depremzede sayısı 1994. Gaziantep'te 340 bin 150 kişiye birinci basamak temel sağlık hizmetleri ulaştı. Toplamda 636 bin 940 kişiye sağlık hizmeti verildi.

Acil başvuru sayısı 177 bin 311. Tüm birimlere yapılan toplam başvuru sayısı ise 327 bin 956 olarak gerçekleşti. Çadır kentlerindeki acil müdahale ünitelerinde yapılan muayene sayısı 22 bin 202'dir. Bugüne kadar 35 bin 848 kutu ilaç dağıtıldı. Köylerde uygulanan aşı dozu sayısı 30 binin üzerinde.