Dünyanın en kolay aynı zamanda da en zevkli danslarindan birisidir. Oldukça basit bir ritmi ve standartlasmıs figürleri vardır. Hasapiko'nun temeli bir rivayete göre Bizans döneminin kasaplarına, bir rivayete göre de Osmanlı Sarayı'nın Arnavut kasaplarına dayanır.
Kasaplar tarafindan, hayvan kesimleri esnasinda, belki kesilen hayvanlardan özür dileme, belki verilen nimetler için Tanrıya sükretme eğilimiyle yapılan bazı ritüellerin bu dansın çıkış noktası oldugu söylenir.
Daha sonraki yıllarda İzmir ve çevresindeki kahvehanelerde, tekkelerde müzik eşliğinde ve çok yavas bir kasap temposu içerisinde yapılmaya başlanan bu dans, mübadele ile Yunanistan'a taşınmış ve Yunanistan'da daha da gelişerek bugünkü halini almıştır.
Hasapiko, birlikteligin dansıdırr. Bu nedenle bu dansı yaparken, gruptaki diğer kişilerden farklı olmaya çalışmak, ön plana çıkmaya çalışmak, hareketleri olağandan daha keskin ya da daha erkeksi/ kadınsı yapmaya çalışmak dansı çirkinleştirir. Bu dansı yapacak olan kişilerin, grupla uyum içerisinde olmaya özen göstermesi gerekir. Grup halinde oynanmasının getirdiği bazı avantajlar vardır. Unuttuğunuz herhangi bir figürü yanınızdaki dans arkadaslarınıza bakarak kolayca hatırlayabilir, dengeniz bozuldugunda, arkadaslarınız sayesinde kolayca kendinizi toparlayabilirsiniz.
Hasabiko, gruplar halinde oynandığı için her ne kadar folklorik bir havaya sahip olsa da, asla bir folklor değildir. Her şeyden önce folklor danslarındaki gibi, kesin ve önemli kuralları yoktur. Hasabiko, daha kuralsiz, daha savurgan, daha boşvermişçesine oynanir.
Hasabiko oynarken, her şeyden önce kendinize oynarsınız. Zeybek, zeybetiko, zonaradigo gibi diğer geleneksel Ege ve Yunan danslarına oranla, öğrenilmesi çok daha kolay olan hasabiko'nun klasik versiyonu, standart figürler kullanilarak oynanir. Grubun içerisindeki dansçılardan birisi dansın yönlendiricisidir. Grup, yönlendiricinin yüksek sesle (sadece dansçilarin duyacagi kadar yüksek sesle) söylediği figürleri uygulayarak dans eder. En çok bilinen figürlerden bir kaç tanesi; "basic/temel", "Üçlü", "Kare" ve "Yengeç" dir. Yönlendirici, grubun içerisinde yer almalıdır. Grubun önünde pozisyon alarak dansetmesi, klasik sirtakiciler tarafindan ayıp bir davranış olarak algilanır.
Daha önce de sözünü ettiğimiz gibi, dans edenlerden herhangi birisinin ya da bizzat yonlendiricinin kendisinin, gruptan farklı olduğunu hissettirme çabasi sirtakinin ruhuna aykırıdır. Diğer yandan, grup oldukça fazla sayıda dansçıdan oluşuyorsa, bu durumda da, grubun her bir uyesi, yonlendiriceden duyduğu figur isimlerini grubun uç noktalarına doğru tekrarlayabilirler. Hasabiko dansi genel olarak, grubun her bir uyesinin bulunduğu yerde küçük salınımlarıyla başlar. Bu, dansa hazırlık ve diğer iştirakçilerin dansa katılmalarını bekleme sürecidir. Bu sürec içerisinde; adımların sağa ve sola hareketi eşitlenir, yönlendirici belli olur, dansçilar arasındaki mesafeler ayarlanır.
Müzisyenlerde, genel olarak bu sürece uyarlar. Bir süre sonra müzisyenin direkt olarak verdiği bir işaretle ya da müzisyenin müzik aracılığı ile verdiği bir işaretle asıl dans müziğine geçilir. Müzisyenin direkt olarak verdiği işaret "Haydi" anlamına gelen herhangi bir sözcük olabilir. Müzik içerisindeki işaret ise, müziğin yükselmesi ya da volümün çok düşmesidir. Yükselen volum tekrar eski seviyesine döndüğünde, ya da tam tersi olursa; düşen volümün tekrar eski seviyesine dönmesi, dansa başlama noktasıdır. Bu noktada butun danscilar sol adimlarini ileri atarak temel figure baslarlar. Bu ilk figurun yonlendirici tarafindan seslendirilmesine gerek yoktur. Hasabiko dansi, muzigin sona erdiginin hissedilmesiyle birlikte sona erer. Bu noktada grubun her bir uyesi ayni anda yere coker. Bu ritüel, bir yandan müzisyenlere bir tesekkür bir yandan da seyredenlere bir selamdir.
Daha Fazla Yorum Yükle
0 Yorum Yapılmış