
Çekerek ilçesinde 11 yıl önce inşa edilen Çekerek Barajı'ndan dolayı evleri sular altında kalan Çetiner Ailesi, 11 yıldır yaşantılarını elektriksiz sürdürüyor. Çetiner Ailesi, barajın yaklaşık 500 metre yukarısında bulunan kendilerine ait tapulu alana yerleşim yeri kurarak tarım ve hayvancılık yapmaya devam ediyor.
OKSİJEN CİHAZI İÇİN AKÜ KULLANIYORLAR
11 yıldır ailesiyle birlikte Kahyalı mezrasında elektriksiz yaşamını sürdüren Yeter Çetiner için elektrik büyük önem taşıyor. Oksijen cihazına bağlı yaşamını sürdüren KOAH hastası Yeter Çetiner, nebilizatör cihazı ile ilacın sıvı formunu buhar olarak alıyor. Nebilizatör ve oksijen cihazının çalışması için de mutlaka elektriğe ihtiyaç duyuluyor. Çetiner Ailesi de çözümü otomobil ve traktör aküsünde buldu. Aküye bağlanan cihazla elde edilen elektrik, Koah hastası kadının nebilizatör ve oksijen cihazının kısa süreliğine çalışmasına yarıyor. Günde 16 saat boyunca oksijen cihazına bağlı kalması gereken Yeter Çetiner, elektrik olmadığı için ancak 1 saat kadar cihaza bağlı kalabiliyor. Zor şartlarda günlük yaşamlarını sürdüren ailenin tek isteği ise 8 haneli mezraya elektriğin bir an önce gelmesi.
"YETKİLİLERDEN YARDIM İSTİYORUZ"
Yeter Çetiner'in oğlu Fatih Çetiner, annesinin solunum hastası olduğunu söyleyerek yaşamının otomobil aküsüne bağlı olduğunu söyledi. Çetiner, "11 yıl önce bizim evlerimiz baraj suları altında kaldı ve vatandaşlar göçtü. Biz hayvancılık ve çiftçilik ile uğraşıyoruz. Burada kendimizin tapulu arazisi vardı ve buraya geldik. Evimiz, ahırımız, mandıramızla buraya yerleştik. 11 yıldır ne yol ne de elektriğimiz var. Şu an burada 8 hane var. Toprağımızı terk edip gidemedik. Annem solunum hastası. Bizim elektriğimiz olmadığı için 11 yıldır traktör ve araba aküsü ile hastamıza bakıyoruz. Elektriğimiz olmadığından kendimiz bir makine bulduk. Traktör ver araba aküsünden evimize elektrik getiriyoruz. Solunum cihazını bu aparata bağlıyoruz. Makinenin günlük 16-17 saat elektrikte takılı olması lazım. Arabanın aküsü bir saat dahi yetmiyor. Solunum cihazına akü yetmiyor, sadece ilaçla annemin havasını verebiliyoruz. Yetkililerden yardım istiyorum" dedi.
"KOAH VE BÖBREK HASTASIYIM"
Koah hastası olduğunu söyleyen Yeter Çetiner de, "Koah ve böbrek hastasıyım. Haftada üç kere diyalize giriyorum. Solunum cihazı ile duruyorum o olmadan duramıyorum. Elektriğimiz yok perişan oluyorum" şeklinde konuştu.