Osmanlı’dan günümüze unutulmaz kadın portreleri

Osmanlı İmparatorluğu’ndan günümüze değin gelen ve tarihe derin izler bırakan kadınlar her zaman hatırlanmalı.

Valide sultanlardan, edebiyatçılardan, ilk tiyatro ve sinema oyuncularından, savaşa katılan kahraman Türk kadınlarına kadar uzanan bir yelpazede kendinden söz ettiren kadınların hikayelerini hatırlamak bugüne ışık tutar.

İşte bu örnek kadınlardan bazıları...

HÜRREM HASEKİ SULTAN

Hürrem Haseki Sultan ya da Haseki Hürrem Sultan adıyla bilinen Hürrem, 1500 yılında Rutenya, Lehista'da doğdu ve 18 Nisan 1558 tarihinde İstanbul'da hayatını kaybetti.

Asıl adı Alexandra Anastasia La Rossa olan Hürrem, Osmanlı padişahı I. Süleyman'ın nikahlı eşi, sonraki padişah II. Selim'in annesiydi.

Haseki ve Valide Sultan olarak bilinen Hürrem, Osmanlı Tarihi’nin en güçlü kadın sultanlarından biri olarak tarihe iz bıraktı.

NENE HATUN

Nene Hatun, 1857'de Erzurum'da doğdu ve  22 Mayıs 1955'te vefat etti.

Erzurum'daki Aziziye Tabyası'nın savunulmasında çalışarak adını tarihe yazdıran Nene Hatun, savaşa 20 yaşlarındayken, küçük yaştaki oğlunu ve 3 aylık kızını evde bırakarak katıldı.

Zatürre hastalığından dolayı 98 yaşında vefat eden Nene Hatun, kurtuluş mücadelesini verdiği Aziziye Tabyası'na defnedildi.

Kendisi, Türk Kadınlar Birliği tarafından ölümünden birkaç ay önce "yılın annesi" seçildi.

ŞERİFE BACI

Şerife Bacı veya Şerife Kadın, Kastamonu ilinin Seydiler ilçesinde doğdu; Aralık 1921’de ise donarak hayatını kaybetti.

Türk Kurtuluş Savaşı'nın halk kahramanlarından biridir.

Şerife Bacı, Kurtuluş Savaşı'nda yaşlı kadın ve erkekler ile birlikte İnebolu'da bulunan cephaneleri Ankara'ya götürülmesinde çocuğu ile birlikte kağnısıyla yer alırken, çetin kış şartları nedeniyle hayatını kaybetti.

1973 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 50. yılında, doğduğu ilçede bir rölyefi yaptırıldı ve anısını yaşatmak için ismi birçok kuruma verildi.

Başa dön